Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Léto na zámku v novém

zamek_interier3. června došlo v rámci slavnostního večera k představení nově zařízených místností v jižním křídle děčínského zámku.

V minulosti sloužily všechny jako soukromé komnaty majitele zámku a jeho rodiny. Pro jejich zařízení se podařilo získat celou řadu předmětů z původního vybavení, které zapůjčila Národní galerie v Praze, Národní památkový ústav a Oblastní muzeum v Děčíně. Tyto nové prostory budou spojeny s již zpřístupněnými místnostmi v západním křídle. Od července tak budou na zámku fungovat dvě plnohodnotné interiérové trasy. A čím se od sebe budou lišit? Okruh nazvaný „Zlatá léta děčínského zámku“ přiblíží návštěvníkům dobu největší slávy a rozkvětu thunovského sídla, která je spojena především s osobou hraběte Františka Antonína Thun-Hohensteina (1786–1873). Právě díky jeho úsilí zažilo město Děčín nebývalý rozvoj a rozkvět. Také samotný zámek se stal důležitým kulturním centrem, kam zavítala celá řada zajímavých osobností, od Josefa Dobrovského, Františka Palackého, přes malířskou rodinu Mánesů až k Fryderyku Chopinovi. V letech 1835 a 1854 se na zámku sešli panovníci tří států – Rakouska, Pruska a Saska. V rámci prohlídkové trasy tedy jistě bude o čem mluvit. Místnosti v této části byly rekonstruovány podle akvarelů z 19. století a také svědectví některých návštěvníků a členů rodiny, která se zachovala v jejich denících. V rámci této trasy si návštěvníci budou moci prohlédnout také nejvýznamnější díla někdejší thunovské obrazárny.

Další okruh nazvaný „Návštěva u knížete Františka Thuna“ představí zámek zhruba o 40 let později, v okamžiku, kdy zde sídlil jeden z nejvýznamnějších členů rodu, někdejší premiér rakouské vlády a český místodržící František Thun. Kromě jeho soukromých pokojů budou návštěvníci procházet také reprezentačními salony v západním křídle nebo například dětskými pokoji. V této části bude také umístěn nejstarší exponát celého zámku, soubor staroegyptských závěsků, jejichž stáří se odhaduje na 3000 let.

Nabídka děčínského zámku se ovšem zdaleka nevyčerpá pouze interiérovými expozicemi. Třetí okruh „Barokní perly zámku“, zájemcům podrobně představí architektonicky nejhodnotnější části zámeckého areálu – konírnu, Dlouhou jízdu, Růžovou zahradu, spojovací chodbu a kostel Povýšení sv. Kříže. Pro nejmenší návštěvníky jsou určeny hned dvě prohlídky. Při první z nich se s celou rodinou ponoří do tajuplného přítmí zámeckých sklepů, kde na ně čeká jeden z nejzákeřnějších majitelů někdejšího děčínského hradu – Zikmund z Vartenberka řečený Černý rytíř, který je vtáhne do svých temných piklů. Aby se z jeho spárů dostali, budou muset prokázat nejen odvahu, ale také bystrost, obratnost a dobré srdce. Průvodkyní po speciální dětské trase je komtesa Klára, se kterou se malí návštěvníci vydají proti proudu času a společně budou odhalovat tajemství zámeckého bratrstva.

Zdroj: www.zamekdecin.cz