Rubriky
Zprávy

Do školy ve Starých Křečanech se žáci vrací jako domů

skola krecanyZákladní škola ve Starých Křečanech je malá škola co do počtu dětí, ale velká svým otevřeným přístupem a vztahem mezi žáky a učiteli. V pátek 27. června zde proběhne tradiční loučení s páťáky, kde škola zároveň obdrží certifikát Férová škola, který uděluje Liga lidských práv. Akce se zúčastní také bývalí žáci školy, kteří zavzpomínají na to, co jim škola do života přinesla.

Nadaný autistický chlapec, žák se sluchovým postižením i děti s různými poruchami chování a učení navštěvují v Křečanech běžnou třídu spolu s ostatními dětmi. „Nikdy jsme nepřesvědčovali rodiče, aby dali své dítě do speciální školy. Právě naopak,“ říká ředitelka školy Zdena Tomagová. „Díky vstřícnosti Krajského úřadu Ústeckého kraje máme pro svou práci dostatečný počet asistentů a rodiče ví, že malý počet žáků ve třídě, asistenti a jiné výhody nejsou všude samozřejmostí.“

Otevřený přístup školy oceňuje také Liga lidských práv, která se rozhodla udělit jí prestižní hodnocení Férová škola. Tento certifikát organizace dává školám, které mají spravedlivý přístup ke všem dětem bez ohledu na jejich zdravotní nebo sociální znevýhodnění. „Z naší práce víme, že vhodné podmínky pro vzdělávání znevýhodněných žáků vytváří především nadšení a vnímaví učitelé spolu s vedením škol,“ uvádí pedagožka Ligy lidských práv Katarína Krahulová.

Škola otevřená pro všechny
Největší devizou křečanské školy je právě vztah mezi žáky a učiteli. Proto také škola každý rok pořádá slavnostní loučení s páťáky, které se letos spojí se setkáním s bývalými žáky. „Žáci za námi stále chodí, i když jsou již mnoho let jinde a my na ně nemáme tolik času, proto se nyní sejdeme na speciální akci a spojíme to se zábavou a rozloučením se současnými páťáky,“ vysvětluje ředitelka školy.

Akce proběhne v pátek 27. června v 17:00 v Kulturním domě ve Starých Křečanech. Kromě tradičního rozloučení zde vystoupí například zpěvačka a bývalá žákyně školy Sabina Helikarová, která se dostala do celostátního kola soutěže Česko zpívá. Učitelé zaloví v paměti a zazní některé perličky žáků, řeč pronese také starosta obce František Moravec a zástupci Ligy lidských práv následně předají škole certifikát Férová škola.

Mezi letošními páťáky je také chlapec se sluchovým postižením, který díky křečanské škole dostal šanci být v kolektivu s ostatními dětmi. Zařadí se tak mezi žáky, kteří na školu v dobrém vzpomínají dlouho po jejím absolvování. „Odcházejícím páťákům bych přála, aby se jim na druhém stupni dařilo, brzy se sžili s velkou školou a zažívali úspěchy. Za celý pedagogický sbor bych pak vyslovila přání, aby se za námi rádi vraceli s radostmi i starostmi, tak, jak to bylo dosud. Dveře jsou u nás vždy otevřené,“ vzkazuje ředitelka školy Zdena Tomagová.

Nela Armutidisová
Liga lidských práv