Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Děčínský zámek otevírá nový prohlídkový okruh, vybavení hledal léta

zamek_alesoNávštěvníci děčínského zámku mají poprvé možnost spatřit, jak bydleli jeho majitelé ze šlechtického rodu Thun-Hohensteinů. Správa zámku otevřela nový prohlídkový okruh v jižním křídle, které bylo dosud veřejnosti nepřístupné. Dohledávání původního zámeckého vybavení trvalo několik let.

„Sháněli jsme věci z původního vybavení zámku, které si Thunové odvezli při prodeji na zámek v Jílovém. Byla to náročná badatelská práce,“ říká ředitelka zámku Iveta Krupičková.

Thunové zámek prodali v roce 1932 československému státu a přestěhovali se do nedalekého zámku v Jílovém. V děčínském zámku pak stát zřídil kasárna.

Za éry sovětské armády, která zámek využívala od roku 1968 až do roku 1991, vojáci zámek zplundrovali. Nyní se již i do jeho jižní části postupně vrací kulturní život.

Zámek v Jílovém zabavil Thunům stát na základě Benešových dekretů, veškerý jejich majetek pak putoval do depozitářů různých zámků v zemi.
Část mobiliáře se nyní podařilo najít.

„Když šlo o rodinné portréty Thunů, bylo jejich určení jednoduché. U ostatních, kde nebyla zřejmá přímá souvislost se zámkem, to bylo složitější,“ popisuje Krupičková.

Tři vzácné obrazy se vrátily
Po vybavení pátral v katalozích a soupisech majetku kurátor zámku František Šuman. Jeho práce byla takřka detektivní.
„Poslední inventurní soupis obrazů se dělal v roce 1873. Tři z pěti nejvzácnějších obrazů budeme na zámku opět mít,“ říká Šuman. Předměty jsou z památkového ústavu či Národní galerie, jež je zámku dlouhodobě zapůjčily.

Nová expozice bude zaměřená na významné majitele zámku v 19. století a jejich život. „Jsou to nejzajímavější prostory zámku. V prvním patře jde o obytné místnosti, v nichž bydlel majitel se svojí manželkou, místnosti o poschodí níže sloužily dalším členům rodiny,“ poznamenal Šuman.

On i jeho kolegové se snažili, aby se expozice co nejvíce přiblížila situaci, která na zámku panovala od konce 18. století až do okamžiku prodeje.

Do prostor se vrátilo padesát obrazů, téměř stovka grafických reprodukcí, 70 kusů sedacího nábytku, 15 stolů, 5 postelí, skříně, etažéry, noční stolky i příborník.

Truhláři vyrobili repliky podle obrazu
„Nejstarším exponátem je soubor staroegyptských závěsků starých tři tisíce let, které koupil jeden z Thunů při své cestě do Egypta,“ přibližuje Šuman.

Získané obrazy pocházejí ze zámku, nábytek se však nedochoval. Autoři expozice proto převezli do Děčína předměty ze zámku v Peruci u Loun, který Thunové rovněž obývali. Rozpoznali je z dobových fotografií. Zajímavostí je, že truhláři vyrobili repliky původního nábytku podle dochovaného akvarelu znázorňujícího podobu tehdejšího salonu.

Zámek si od nového prohlídkového okruhu slibuje, že zvýší návštěvnost. Loni sem zavítalo 45 tisíc lidí. „I ti, co na zámku už byli, mohou přijít znovu a uvidí něco úplně jiného,“ dodala Krupičková.

Autor: Ondřej Kůs
Zdroj: http://usti.idnes.cz/