Rubriky
Zprávy

Děčínská zoo patřila handicapovaným

zoo_handicapDěčínská zoologická zahrada patřila v páteční večer handicapovaným a chronicky nemocným. Konal se tu totiž již jedenáctý ročník charitativní akce s názvem Noc snů, ke které se každoročně připojuje více než dvě stě zoologických zahrad po celém světě. Jde o večer plný nevšedních zážitků a splněných přání pro lidi, kteří v životě neměli tolik štěstí. Večer, při kterém se zoo snaží lidem s postižením zprostředkovat zážitky, které by možná v běžném životě kvůli postižení či nemoci neměli možnost prožít. „Letošní ročník Noci snů si užily více než dvě stovky účastníků. Byli to nejen klienti ústavů sociální péče, domovů pro osoby se zdravotním postižením z celého Ústeckého kraje, ale i nemocné děti z rodin. Večer byl doslova nabytý nevšedními zážitky. Nechyběla dobrá hudba, zumba, basketbalové ukázky, divadlo, malování na obličej, soutěže, skákací hrad, zvířátka k hlazení i možnost nahlédnout do zákulisí zoo,“ prozradila mluvčí zoo Alena Houšková. Večerním překvapením pro všechny bylo společné vypouštění balónků s přáníčky a ukázky ohňové show.

Noc snů každoročně podporuje velké množství sponzorů a podílí se na ní mnoho dobrovolníků nejen z řad zaměstnanců zoo a jejich rodin, ale i veřejnosti. Zoo jim za jejich pomoc velmi děkuje!

Myšlenka uspořádat Noc snů se zrodila v roce 1996 v Zoo Rotterdam, která připravila večer pro dětské onkologické pacienty tamní nemocnice. Poté se rychle rozšířila do celého světa a o osm let později se k ní jako první česká zoologická zahrada připojila i děčínská zoo. Postupně jí v České republice začalo realizovat dalších šest zoologických zahrad. Letošní Noc snů se bude konat na 261 místech světa (z toho 9 českých zoologických zahrad). Většina organizátorů pro tuto významnou akci zvolila tradičně první červnový pátek.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.