Rubriky
Kultura Zprávy

Otevírá se nová prohlídková trasa na zámku

ZamekDecin_otevreni-nove-expozice_pozvankaNejvětší událostí letošní návštěvnické sezony na děčínském zámku bude zpřístupnění druhého prohlídkového okruhu.
Nová trasa zavede návštěvníky jak do jižního, tak do západního křídla. Obě tyto části měly v minulosti v rámci zámeckého organizmu centrální roli. Zatímco v západním křídle nad řekou byly situovány reprezentační a společenské místnosti, v prvním patře (tzv. pianu nobile) jižního křídla byly od konce 18. století až do okamžiku prodeje situovány obytné místnosti majitele zámku. Nově vytvářená expozice se pokusí co nejvíce přiblížit původnímu stavu. Zachované prameny bohužel neumožňují přesnou rekonstrukci, chystaná trasa však bude respektovat původní funkci jednotlivých místností. První patro bude připomínat dobu jednoho z nejvýznamnějších majitelů děčínského zámku Františka Antonína Thun-Hohensteina. Vodítkem budou jednak dva dobové akvarely, dále inventář pořízený po jeho smrti a v neposlední řadě také vzpomínky tehdejších návštěvníků. Důležitým autentickým prvkem je původní výmalba dvou pokojů, nalezená a obnovená během oprav jižního křídla. Místnosti v přízemí se za pomoci fotografií z roku 1903 přiblíží situaci, kdy na zámku žil někdejší předseda rakouské vlády a místodržitel Českého království František Thun-Hohenstein. Zároveň s otevřením nových prostor dojde ke kompletní reinstalaci stávající prohlídkové trasy.

Vybavení pro novou expozici se na děčínském zámku postupně shromažďuje již několik let. Na své rozmístění nyní čeká padesátka obrazů, téměř stovka grafických reprodukcí, 70 kusů sedacího nábytku, 15 stolů, 5 postelí, několik skříní, etažérů, nočních stolků a příborník. Velká část předmětů, především obrazů, mohla projít nákladným restaurováním díky dotaci z EU, z programu Cíl 3, projektu „Zámecké interiéry v Čechách a v Sasku“. Vůbec nejstarším exponátem bude soubor staroegyptských závěsků, jejichž stáří se odhaduje na tři tisíce let. Většinu předmětů poskytl Národní památkový ústav, další pocházejí ze sbírek Oblastního muzea v Děčíně a z Národní galerie v Praze, se kterou se podařilo domluvit zápůjčku čtrnácti cenných obrazů. Patří mezi ně například čtveřice působivých barokních marín, rozměrný „Trh v jižní krajině“ či „Lesní krajina“, považovaná dříve za dílo Roelandta Saveryho. V nové expozici si tak návštěvníci budou moci prohlédnout tři z pěti nejcennějších obrazů bývalé zámecké sbírky.

Zatímco všechny obrazy v chystané expozici pocházejí přímo ze zámku, je v případě nábytku situace poněkud odlišná. Vzhledem k tomu, že původní kusy z Děčína se téměř nedochovaly, získala správa zámku předměty z dalšího thunovského sídla – zámku Peruc. Některé z nich byly původně umístěny v Děčíně, jak o tom svědčí staré fotografie. Do bývalého salonu se dokonce podle dochovaného akvarelu vyrábí repliky původního nábytku. Nejenže se tak místnost vrátí téměř do původního stavu, ale navíc bude možné tyto pohovky využít i k jinému účelu než pouze k prohlídkám.
Nová prohlídková trasa děčínského zámku se návštěvníkům otevírá 4. června 2014.

[FŠ]
Zdroj: www.zamekdecin.cz