Rubriky
Zprávy

Ministři brzy vyjedou na Šluknovsko. Starostové si stěžovali, že situaci Romů nikdo neřeší

Rumburk nepokoje_alesoMinistři vyrazí do Šluknovského výběžku a budou s tamními obcemi řešit problémy vyloučených lokalit. Vláda dnes vyhověla požadavku starostů ze severu Čech, kteří varují před novou vlnou násilných rasistických protestů.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD na jejich výzvu reagoval. „Tři ministři by v krátkém čase Šluknovský výběžek měli navštívit. Vládu by potom měli informovat o situaci, jaká tam je,“ dodal premiér.

Na Šluknovsko zřejmě už v pondělí pojedou ministři práce, vnitra a pro lidská práva.

O chystané cestě ministrů do Šluknovského výběžku mluvila redaktorka Věra Masopustová  – PŘEHRÁT

Podle starostů v obcích i dále funguje „nesmyslný systém příplatků a doplatků na bydlení, který vede k ohromnému odčerpávání veřejných peněz do kapes spekulantů a ponouká také k vykupování nemovitostí a vytváření ghett s problémovými skupinami lidí“.

Protiromské nepokoje Šluknovským výběžkem otřásaly v roce 2011. Starostové tehdy sepsali požadavky, které by mohly situaci v regionu zlepšit.

Požadovali například omezení hazardu a výkupu kovů, zavedení rejstříku přestupků nebo navýšení počtu policistů. K tomu nakonec došlo, policie v Ústeckém kraji zřídila speciální pořádkovou jednotku.

Ministerstvo práce v dubnu informovalo, že připravilo novelu, kterou chce problematiku ubytoven řešit.

Doplatek na bydlení pro lidi v tísni by měl být od ledna v ubytovnách nižší než v bytech a ubytovací zařízení by navíc od příštího roku měla splňovat standardy kvality.

Po osmi letech chce také zopakovat výzkum o takzvaných vyloučených lokalitách. Podle výsledků z roku 2006 bylo v Česku přes 300 chudinských domů a čtvrtí, žilo v nich kolem 80 tisíc lidí, a to převážně Romů. Podle odhadů expertů a zjištění z terénu v posledních letech problematických lokalit přibylo.

Autor: Věra Masopustová (vma)
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever