Rubriky
Kultura Zprávy

Letní cyklus zámeckých koncertů začíná

Koncertem souboru Martinů Voices začíná sedmý ročník koncertního cyklu Zámecké podvečery s hudbou.
Stejně jako v minulých letech, od konce května do poloviny října, čeká posluchače desítka koncertů nejrůznějších žánrů na nejrůznějších místech spojených s děčínským zámkem. Kromě tradičních varhanních koncertů v bývalém zámeckém kostele Povýšení sv. Kříže, letos s oceňovaným Pavlem Svobodou či dvojicí varhaníků ze Švýcarska, bude k největším lákadlům jistě patřit vystoupení známého jazzmana Jiřího Stivína v někdejší oranžerii na jižních terasových zahradách. V Thunovské kapli sv. Jana Nepomuckého v Chrástu se odehraje koncert vynikajícího Ensemblu Inégal zaměřeného na interpretaci barokní hudby. Stranou pozornosti by jistě nemělo zůstat provedení Missi Solemnis pod dirigentským vedením autora skladby Miloše Boka, kterého se účastní také Děčínský pěvecký sbor. Hostem tradičního zářijového chopinovského koncertu bude tentokrát vystoupení tria klavíristky Marie Al Ashhabové. Nejhvězdnější koncert bude zámek hostit nakonec. V rámci festivalu Lípa Musica vystoupí v Knihovním sále spřízněné soubory Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 pod vedením oceňovaného Václava Luxe.

MartinuVoices_plakatCelý koncertní cyklus ovšem otevře těleso neméně zajímavé. V rámci Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena přivítá děčínský zámek vokální soubor Martinů Voices. Navzdory svému názvu se toto uskupení nevěnuje zdaleka jen interpretaci díla českého klasika 20. století. Důkazem bude i děčínský koncert, při kterém během jednoho večera zazní jak Madrigaly Bohuslava Martinů, tak jazzové či jazzem inspirované skladby. Tato dramaturgie plně odráží filozofii souboru, jenž vychází z českých tradic, které ovšem mísí se světovou hudbou nejrůznějších časových období – od renesance po nejnovější trendy 21. století. Martinů Voices pracují pod vedením sbormistra Lukáše Vasilka a jejich vystoupení jsou pro posluchače vždy mimořádným zážitkem.

První koncert nového ročníku cyklu Zámecké podvečery s hudbou se uskuteční ve středu 28. května od 19 hodin v Knihovním sále děčínského zámku. Vstupenky zakoupíte v rámci sítě Vstupenka Děčín.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz