Rubriky
Zprávy

Do boletické školy v Děčíně už nesmí rodiče. K zákazu vedly časté konflikty

ZS BoleticePřed budovou boletické základní školy v Děčíně stojí strážníci městské policie. Dohlíží na to, aby se dovnitř nedostal nikdo kromě dětí. Ředitel školy tak reagoval na časté konflikty s rodiči, kteří přiváděli ráno děti do školy. Minulý pátek spor mezi jednou z učitelek a matkou skončil násilím. Zákaz vstupu do školy ale vzbuzuje silné emoce u rodičů prvňáčků, kteří byli zvyklí své děti doprovázet do šaten nebo do tříd. Teď místo toho předávají děti učitelům pod policejním dohledem.

„Do teď jsme byli velice vstřícní a pouštěli jsme rodiče do areálu školy se svými dětmi,“ říká ředitel Jaroslav Hauzírka. „Někteří rodiče toho zneužili, byli agresivní. Proto jsme museli přistoupit ke kroku, který nás mrzí, ale do areálu už rodiče nepouštíme.“

Ředitele Jaroslava Hauzírka před osmou ranní našla reportérka po boku strážníků u vchodu do školy. Stál tam, aby vše rodičům vysvětloval. Trpělivost řediteli došla minulý pátek, kdy mezi zástupkyní a jednou z matek došlo na fyzické násilí, které teď šetří policie.

O situaci na boletické škole mluvila reportérka Iva Zítková- PŘEHRÁT

„Já jsem se snažila chránit svoje kolegyně a děti proti každodenním výpadům některých rodičů. Konečně máme sílu pracovat bez nějakých vlivů zvenčí, bez nějakého vyhrožování a bez stresu a máme teprve teď pocit, že se nemusíme bát,“ chválí zástupkyně Oldřiška Bošanská nové nařízení ředitele.

Její slova potvrzuje i další z učitelek, která si nepřála říci své jméno.

„My jsme tu kolikrát stály jako živý plot a bránily jsme v podstatě děti, protože rodiče vtrhli rozezlení do tříd a křičeli na cizí děti a nebylo v našich silách je zastavit.“

Některé matky zákaz nechápají

Dnes je na chodbách je klid, menší klid je ale před školou, kde stojí asi osm maminek prvňáčků. Nerozumí tomu, proč jim najednou policie brání dovést své děti do šatny jako dřív.

„Děti jsou zvyklé, že celých tři čtvrtě roku je nosíme až tam a najednou nesmíme, ze dne na den. Navíc, když tu vidí policisty, tak je jasný, že z toho nemají dobrý pocit. Takže pak do školy nechtějí, brečí nám tu doma,“ říkají matky.

I matky dětí připouští, že ke sporům docházelo často. Měly totiž pocit, že učitelé neřeší spory mezi dětmi dost důsledně. Většina z žen, které tu postávají, ale jinak práci učitelek s dětmi chválí.

„Já jsem měla s dcerou problémy, protože mi nechtěla chodit ze začátku do školy a ona na ní brala ohled, byla na ní hodná,“ uvádí jedna z matek.

„Kluk má milionovou učitelku. Ale on se prostě teď bojí chodit, protože ti policajti tady stojí,“ uvádí druhá.

Podle vedení města, které školu zřizuje, i podle školské inspekce, má ředitel na podobné opatření právo, protože jeho povinností je děti i pracovníky školy ochránit.

Škola ale podle učitelů dál zůstává k rodičům otevřená. Všichni se teď připravují na to, že si vše budou muset společně s rodiči znovu vysvětlit.

Autor: Iva Zítková, mkp
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever