Rubriky
Sport Zprávy

Hráči BK Děčín dnes poměří síly na pražské Folimance

usk-prahaPražané bez sestupového strachu dohrávají v poklidu rozháraný ročník. Kromě opět omlazeného týmu mělo USK tentokrát navíc smůlu na zranění a i přesto se s ročníkem popasovalo solidně. Tým trenéra Scalabroniho má jasného bodového lídra v Aleši Chánovi (přes 14 bodů na zápas), zdatně mu sekundují Mareš, Votroubek, Slavík a Feštr.

Síla USK je však v tom, že každý z mladých hráčů má dostatek talentu, trenérovi důvěry a prostoru na hřišti, aby předvedl, co v něm je. Takto letos sbírali přínosné minuty Křivánek, Šafarčík, Grunt, Hájek nebo například Štěrba, který ve svém sedmém utkání v NBL proti Slunetě Ústí nad Labem nastoupil na téměř 28 minut a rozhodl zápas svým osmým bodem na konečných 80-78. V Praze jsou již takto zvyklí nahrazovat své klíčové hráče mladými borci.

Dvě věže sbírají na doskoku celkem přes 13 míčů na zápas a zdatně jim sekunduje také Slavík s průměrem 5 doskoků na zápas. Ze statistik plyne, že dobře známý snajpr Votroubek stále drží vysoké procento trojek (40,6%), na paty mu však šlape mladá puška a Mareš (38,8%), jenž se k němu navíc blíží i četností (62 daných proti Votroubkovým 76).

Sportovní hala Folimanka je tradiční basketbalovou baštou, která doznala v nedávnu velké změny, kdy byla zbavena stínících polepů oken a prostor basketbalového hřiště se otevřel nuselskému okolí. Došlo také renovaci sedaček a zlepšeno bylo i zázemí haly. Především pro fanoušky je však hala o mnoho příjemnější než byla v posledních letech a to je nejlepší pozvánkou pro skvělé děčínské příznivce – ať už výletící nebo v Praze působící.

Mladý tým USK bude hrát bez tlaku, proti Děčínu tradičně bojovně naladěn, ve vyhovující roli týmu, co může překvapit. Děčínští Válečníci však v Ústí prokázali, že těžká a důlžitá utkání umí zvládat i na venkovní palubovce. Jak se popasuje tým trenéra Budínského s pražským celkem bude zajímavé nejen s ohledem na dosavadní bilanci 1-2 ve prospěch USK, ale také na blížící se play-off, před nímž se Děčín dává zdravotně dopořádku a aktuálně také na závěr základní části, kde se ještě bude hrát několik zajímavých duelů.

Na tradičně hlasitou podporu v Praze se bude těšit A-tým Válečníků, který stále může dosáhnout na výhodnější postavení pro play-off. Jsou k tomu však nutné už dvě podmínky. První je zvládnout obě svá zbývající utkání základní části – nejprve tedy to v Praze na USK. Druhou je pak zaváhání Pardubic a / nebo Opavy.

Ve středečním kole mají Pardubice volno a Opava zajíždí do Brna. Překvapí MMCité bojující o vyhnutí se poslednímu místu?

Názor BK Děčín

Jakub Důra(sportovní manažer): „Naše pasivní bilance s vysokoškoláky hovoři o síle týmu, který se sice pohybuje v dolních patrech tabulky, avšak umí – především z role outsidera – překvapit každého. USK Praha disponuje dvěma zkušenými pivoty (Chán a Votroubek), protřelejší NBL je také kapitán Vocetka, ale jinak je celé družstvo složeno z mladých, velmi talentovaných borců. Soupeř si umí na hřišti vyhovět, proti nám vždy nastupuje odhodlaně a s vyrovnaným průběhem získává více odvahy a sebevědomí. Trpělivá houževanatá hra v útoku, kvalitní individuální a fungující týmová obrana – to jsou klíče k našemu vítězství pod Nuselským mostem.“

Tomáš Vyoral (rozehrávač): „Pokud chceme zítra vyhrát na Folimance, budeme muset podat stejný výkon v obraně jako v druhém poločase s Ústím. Musíme hrát naší hru – kolektivní basket, rychlý protiútok a dobrá obrana. To je základ naší hry. Pak můžeme pomyslet na vítězství.“

 

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta