Rubriky
Sport Zprávy

BK Opava vs BK Děčín – 76:71 (14:15, 27:33, 50:48)

opavaPrvní čtvrtfinále v Opavě začalo úměrně k důležitosti zápasu velmi nervózně na obou stranách. Skóre otevřel příznačně Luboš Stria po dvoubodové střele ze stopjumpu. Stejnou akci zopakoval i při dalším koši Děčína, když snižoval na 5:4. Celkově dal nejstarší Válečník 10 z 15 děčínských bodů v prvním kvartálu. Soustředěnost a motivace však byla vidět na všech přítomných na hřišti. Už atmosféra při nástupu napovídala hodně o úrovni střetnutí a obě družstva tento dojem naplnila. Náboj, energie, bojovnost a tvrdost se ukazovaly ve velké míře. Ač jsou tyto aspekty vlastní oběma týmům, tak v play-off ještě znatelně nabraly na intenzitě. Pavel Bosák odvážným nájezdem získal vedení na stranu Severočechů v závěru čtvrtiny 14:15.

Odhodlání odvézt si „break“ z opavské palubovky bylo v děčínských řadách hodně znát ve druhé čtvrtce. Skvělá obrana s minimem chyb a prostoru pro domácí střelce a přitom odvaha v zakončení. To znamenalo šňůru 0:9 (ze stavu 20:19 na 20:27), kterou zakončil Luboš Stria trojkou. Mírné vedení už Děčín udržel do poločasu 27:33. Opařené domácí publikum svou podporu nevzdávalo, ale také jádro děčínských příznivců bylo dost hlasité a dávalo o sobě výrazně vědět. V poločasu byl bodovým lídrem utkání Luboš Stria s 15 body, Děčín vedl na body o šest, ale v ratingu měl v tu chvíli až překvapivě velký náskok 24:37, způsobený především lepším doskokem (14:22) a získanými míči (3:7).

Vstupem do druhého poločasu se domácí dostali „na koně“. Dvě rychlé trojky a koš Gniadka znamenaly domácí vedení 35:33 a time-out Děčína. Až po dalších pěti domácích bodech odpověděl hostující Míra Soukup na 40:35. Opavskému tlaku a velké aktivitě v útoku však Válečníci zdatně odolávali a Bažanta, Venty a Bosáka se přiblížili na 47:46. Ani zabrždění v podobě technické chyby pro Mateje Ventu nebylo rozhodující a Děčín byl i po třiceti minutách „na dostřel“ 50:48 a potvrdily se předpoklady velmi vyrovnané série.

Závěrečná čtvrtina začala tlakem hostů. Šňůra 0:8 znamenala vedení 50:56. Vyrovnaná partie pokračovala. Domácí odpověděli Sokolovského trojkou a také třemi trestnými hody po faulu na trojce na 60:59. Několikanásobná výměna vedení dospěla do skóre 68:69, když v závěrečném dějství se střílelo 28 (!!!) trestnách hodů. Důležitou trojku trefil Dokoupil na 71:69 ve 39.minutě, což byl poslední koš ze hry (a jediný v posledních dvou minutách). Na konečných 76:71 tedy upravili Blažek, Šiřina, Bosák a příznačně Sokolovský trestnými hody. Ex-nymburský majitel jedenácti titulů Sokolovský byl vybrán hráčem utkání s 20 body (TH 9/11, 7 doskoků a 9 získaných faulů) a svými zkušenostmi a respektem byl X-faktorem prvního utkání série.

Válečníci by rádi touto cestou poděkovali domácím fanouškům za skvělou atmosféru, ale především jádru děčínského fanklubu, který vytrvale a hlasitě podporoval hostující tým i v daleké Opavě. Díky!

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta