Rubriky
Sport Zprávy

BK Opava vs BK Děčín – 55:61 (16:14 29:24 39:38)

opavaOdjet k play-off utkání na pokraji vyřazení na soupeřovu palubovka, nota bene je-li to soupeř nejvzdálenější a s dosavadní sezónní bilancí 1-5 v jeho prospěch, to je nezáviděníhodnná situace. Válečníci se v ní ve čtvrtfiále ocitli a čekala je na horké opavské půdě těžká zkouška. Opava prožívá výbornou sezónu a láká tak do publika stoupající počet diváků. Již v prvním čtvrtfinálovém střetnutí věřili zástupci klubu v rekordní návštěvu, jíž nejspíš zhatila přitomnost kamer.

Na Velký velikonoční pátek se však ochozy krásné opavské haly zaplnily ještě výrazně více než před týdnem a v ochozech padl letošní rekord návštěvy (přes 2.000 diváků), navíc se velká část fandů naladila barevně do žluté či žlutomodré kombinace a jejich sportovní povzbuzování se skvěle doplnilo s odpovídající neutuchající podporou dorazivšího válečníckého fanklubu se třemi bubny čítajícího opět kolem 25 lidí za hostující lavičkou…

Skóre zápasu otevřel trojkou ve třetí minutě Lukáš Bažant. Nervozita v zakončení, ale také skvělé obrany byly viditelné od prvních okamžiků. Urputnost zastavování soupeře také vedla k trestným hodů (5-6 v první čtvrtině). Takto má vypadat play-off !!! Vyorvnané skóre narůstalo velmi pomalu a domácí Kramný uzavřel po deseti minutách na 16:14.

Druhá desetiminutovka se jevila velmi podobně. Obranné pojetí a plná koncentrace na zastavování soupeře utkávajícího se již v sedmém zápase v sezóně vedli k poločasvému stavu 29:24, když soupeř vedl už 26:20. Opava v tu chvíli držela poprvé s Válečníky vítězství na doskoku, za prvních 20 minut získala 11 útočných doskoků, celkově byl poměr 24-20. Ostré silové souboje, tvrdé clony, těžké střely, vypomáhání a rotace obran… Zkrátka špičkový basketbal dvou týmů s kolektivním pojetám basketbalu ve skvělé sportovní atmosféře. Páteční duel byl reklamou na NBL !!!

Trojkou Vyorala a košem po útočném doskoku kapitána Houšky vyrovnal Děčín na 29:29 a přetahovaná pokračovala. Venta snižoval po asistenci Soukupa (jenž doskočil neúspěčšný TH) na 39:38 po 30 minutách.

Závěrečná desetiminutka přinesla z pohledu Děčína malou krizi ve 34.minutě, kdž Gniadek zvyšoval na 47:42. Kouč Budínský si vzal time-out, po níž následovala šňůra Děčína 0:8 (přerušená time-outem Opavy), když Bosák proměnil nájezd a Bobo Landa dvě trojky – 47:50… Další trojku přidal Tomáš Vyoral na 49:53, čímž Děčín roztrhnul opavský obranný blok. Střelbu z dálky do té chvíe opavští několikrát „risknuli“. Opět Vyo trestnými hody zvýšil na 49:55, a to 2 minuty před koncem. Domácí Klečka se však nechtěl smířit a zvýšeným tlakem na rozehrávače i aktivitou v nájezdu (těžká střela, 2xTH) spolu s Gniadkem vyrovnali na 55:55. Válečníci ale tentokrát ukázali svou sílua výhru už si vzít nenechali. Pokračovali ve skvělé obraně a v útoku se po vhazování zpoza základní čáry silově prosadil Bosák hákem přes Klečku. Potom Vyoral po nájezdu asistoval Houškovi a trochu symbolicky uzavíral Vyoral trestnými hody… 55:61…!!!

Děčínu se tentokrát podařilo pod průměrem udržet domácího kapitána Sokolovského (6 bodů). Válečníci měli 4 dvouciferné střelce (Vyoral 12, Bosák a Houška a Stria 10, k tomu Landa 9) oproti dvěma domácím pivotům (Gniadek 14, Blažek 13).

„Musím poděkovat divákům za skvělou atmosféru, viděli play-off utkání, které stálo za to. Jsem rád, že jsme tady neukončili sezonu. Hodně jsme bojovali, hráli jsme s velkým srdcem. Opava nás dostala pod tlak na doskoku,“ řekl po utkání trenér Válečníků Pavel Budínský. „Celkově to byl defenzivní zápas, který byl ale divácky zajímavý. Nás v závěru povzbudily dvě trojky Landy, který doposud vycházel na sucho,“ dodal hostující kouč.

„Pavel Budínský připravil mužstvo výborně. Naše obrana byla v pořádku, problém jsme měli trošku v útoku, s pětapadesáti body nemůžeme pomýšlet na vítězství,“ uvedl Petr Czudek. „Ležela na nás tíha třetího zápasu. Kdyby mi někdo řekl, že to po třech zápasech budeme mít 2:1, byl bych rád. Musíme se vrátit k poctivé práci a vyrazit do Děčína pro vítězství,“ uzavřel šéf opavské lavičky.

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta