Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

policie auto tyrsovka_alesoNepravdivé údaje
DĚČÍN – Téměř po roce a půl děčínští policisté obvinili 5.3.2014 obyvatele Děčína, jenž se měl v říjnu 2012 uchýlit k přečinu podvodu a poškození cizích práv. Obviněný muž měl v rámci zakoupení zboží prostřednictvím webového portálu uzavřít také smlouvu o poskytnutí úvěru, ve které se objevily nepravdivé údaje. Nebankovní úvěrová společnost vyčíslila škodu na čtrnáct a půl tisíce českých korun, za které si měl zákazník internetového obchodu zakoupit spotřební zboží. Muži hrozí až dvouletý trest odnětím svobody, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

Skrze exekuci ke konopí
DĚČÍN – Koncem loňského listopadu zavítal do jednoho z děčínských domů exekutor. V průběhu exekuce objevil v jedné z obývaných místností větší množství sušeného konopí. Nalezená sušina byla děčínskými strážci zákona zajištěna a odeslána k odborným expertízám. Jak se později ukázalo, právě takhle skutečnost přivedla devatenáctiletého mládence ke zkrácenému přípravnému řízení, ve kterému mu bylo 6.3.2014 sděleno podezření ze spáchání přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky jedu. Mladík může očekávat postih v podobě až ročního pobytu za mřížemi, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

Pořídil si motocykl
DĚČÍN – Pražská finanční společnost se na děčínské policisty obrátila poté, co zjistila nesrovnalosti v plnění úvěrové smlouvy. Dlužník si prostřednictvím vypůjčených peněz pořídl černý motocykl zn. Ducati. Úvěrové společnosti přislíbil plnění dohody v pravidelných měsíčních splátkách, leč svému slibu bohužel nedostál. V létě 2013 společnost smlouvu vypověděla a požadovala zaplacení zbývajícího dluhu. Muž z Děčína ovšem nezaplatil, a tak si ve středu 5.3.2014 vyslechl ústy zdejšího vyšetřovatele obvinění z přečinu zpronevěry, za který mu hrozí trest odnětím svobody od jednoho do pěti let.

Nedovolená těžba dřeva
VELKÝ ŠENOV – Šluknovský revírník se začátkem letošního března obrátil na velkošenovské policisty s podezření, že v lesích kolem Velkého Šenova došlo nejspíš ke krádeži dřeva. V průběhu loňského prosince zmizelo z tamních lesů dřevo za jedenáct tisíc českých korun. O neschválené těžbě dřeva v místním revíru promlouvají nalezené stopy v místech pokácení. Mezi pokácenými dřevinami byly převážně jehličnany.Jakým směrem se případ možného přečinu krádeže bude ubírat, ukáže čas a odhalené okolnosti.

Ticho po pěšině
DĚČÍN/JÍLOVÉ – Na parkoviště u Hřebenové Boudy na Sněžníku nejspíš zavítal neznámý lapka. Ze zaparkovaného osobního automobilu zmizela během pozdního odpoledne v úterý 4.3.2014 uschovaná gola sada. Na místě nebyly nalezeny stopy po násilném vniknutí do auta. Chybějící pracovní nářadí ocenil jeho majitel na dva tisíce českých korun. Případem možného přečinu krádeže se zabývají policisté z obvodního oddělení policie v Děčíně – Podmoklech.

Ach, ty věci v autech!
DĚČÍN/HŘENSKO – Návštěvníci Česko-saského Švýcarska zaplakali. V polovině prvního březnového týdne 2014 zanechali své osobní věci společně s osobním automobilem odstavené na parkovišti místní restaurace. Po návratu k autu se majitelé vozu setkali s rozbitým oknem a chybějící věcmi. Mezi nimi se nacházela elektronika i doklady návštěvníků Hřenska. Škoda přesáhla osmnáct tisíc českých korun. Na případu směřujícímu k přečinu krádeže pracují policisté z Obvodního oddělení Děčín – Město.

Cyklistka skončila v nemocnici
VARNSDORF – Nepříjemnou zkušenost má za sebou seniorka z Varnsdorfu, která ve středu 5. března 2014 projížděla Poštovní ulicí ve Varnsdorfu. Cyklistka přijíždějící z Poštovní ulice skončila pod koly osobního vozidla, jehož řidič právě v tu chvíli projížděl křižovatkou ulic Poštovní a Otáhalova. Dopravní policisté podrobili oba účastníky dopravní nehody dechové zkoušce, kterou se u obou přítomných vyloučilo užití alkoholu před jízdou.K poškození vozidla nedošlo. Poškození jízdního kola odpovídá pěti stům českých korun. Okolnosti dopravní nehody prověřují rumburští policisté s ohledem na trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Prozradila ho elektřina
RUMBURK/DOLNÍ POUSTEVNA – Rumburští policisté od poloviny letošního ledna pracují na případu možné krádeže, ke které mohlo dojít v obci Dolní Poustevna. V jednom z tamních objektů nalezli pracovníci distribuční společnosti neschválený přívod energie. Jak se posléze ukázalo, nelegální odběr elektřiny souvisel s pěstírnou konopí, která byla rumburskými policisty nalezena v ulici K rybníku v Horní Poustevně 17.2.2014 na základě schválení domovní prohlídky. V souvislosti s provedenou kontrolou objektu se policistům podařilo zajistit přes sedm stovek rostliny konopí a technické zařízení, zajišťující zázemí indoorové pěstírně. Během domovní prohlídky byla zadržena jedna osoba asijského původu, která si následujícího dne ústy rumburských policistů vyslechla obvinění z přečinu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Na obviněného muže byla uvalena vazba. Policisté tak únorovou událost prověřují i s ohledem na přečin krádeže.

Děčín, 10. března 2014
nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín