Rubriky
Dětem Turisti Zprávy

Zoo Děčín se může pochlubit novými jarními přírůstky

OLYMPUS DIGITAL CAMERAV posledních dnech přišlo v děčínské zoo na svět hned několik mláďat. Z přírůstků se nyní radují ošetřovatelé koz domácích a také chovatelé prasat divokých. Babyboom zahájila prasata divoká 7. března, následovalo 8. března kůzle. Dne 12. března se narodila další kůzlata, hned dvě najednou – dvojčátka. Všechna kůzlata jsou celá bílá.

Dalším přírůstkem jsou pravděpodobně vzácní křepelové korunkatí a leskoptve tříbarvé v Ptačím domě, neboť je z jejich hnízd slyšet jemný pískot. Nechme se tedy překvapit, kolik ptáčků rodiče vyvedou. Křepel korunkatý je ohrožený druh pestře zbarveného opeřence, který ve volné přírodě obývá pralesy Thajska, Malajsie, Sumatry a Kalimantanu. Žije v párech, na vejcích sice sedí jen samička, ale o mláďata pak pečují oba rodiče. Proto jsme velmi napjatí, jestli se i letos alespoň jednoho mláděte podaří odchovat. „Pokud se na křepely korunkaté a leskoptve tříbarvé přijdete do Ptačího domu podívat, chovejte se prosím tiše, odchov tohoto druhu není jednoduchý,“ vyzvali jejich chovatelé Jiří Chadima a Pavla Cabrnochová.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKdyž ke zmíněným mláďatům připočteme i mládě makaka chocholatého, narozeného 19. ledna, tak se děčínské zoo podařilo opravdu krásné přivítání jara. Naše mláďata můžeme hrdě přihlásit do každoroční soutěže BabyZoom, která v naší zoo proběhne na akci k otvírání nové sezony 2014.

Ing. Dagmar Floriánová
vedoucí Centra návštěvnických služeb
Zoologická zahrada Děčín – Pastýřská stěna, p.o.