Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Zámecké zahrady se otevřou v dubnu

zamek decin_alesoKrásné slunečné počasí přímo vybízí k procházkám v příjemném prostředí zámeckého parku. Okrasné zahrady na jižní i severní straně se na zpřístupnění musí teprve připravit.

V měsíci březnu budou na jižních terasách i v Růžové zahradě probíhat nejrůznější úpravy, aby oba areály mohly od dubna opět sloužit návštěvníkům. Kromě běžného úklidu po zimě a instalace zahradního nábytku je potřeba připravit trvalkové záhony, vyhrabat trávníky, prořezat vinici, ostříhat živé ploty, rozmístit všechny zazimované nádobové rostliny atd. Do provozu je třeba také připravit kašny, které celou zimu strávily pod důkladným bedněním. Tento dříve běžně používaný způsob ochrany pomáhá minimalizovat dopady mrazů na citlivé části kašen a tím prodlužuje jejich životnost.

Specifická situace panuje zejména v jižních zahradách, které byly uvedeny do provozu teprve v loňském roce. Již první sezona odhalila některé problémy, které vznikly především vinou redukce finančních prostředků při realizaci projektu. Proto je nyní třeba řešit některá bolavá místa, která se zejména týkají odvodu dešťové vody. „Tento problém nás nejvíce trápí na čtvrté terase, kde voda zatéká do zdí, kde způsobuje jejich podmáčení a vypadávání spár,“ říká ředitelka zámku Iveta Krupičková. Ještě akutnější je problém na svahových cestách, kde dochází k postupnému odplavování mlatu. Pomoci by měly například svodnice, které budou v pravidelných rozestupech instalovány, aby odvedly srážkovou vodu mimo cesty. Všechny mlatové povrchy budou také před začátkem sezony urovnány a zpevněny válcováním, které zámku sponzorsky poskytne děčínská firma Dokom Final.

Některé větší úpravy bohužel zatím kvůli klimatickým podmínkám není možné začít, a proto se jejich realizace protáhne až do návštěvnické sezony. Jde například o opravy vypadaného spárování. Největší hrozbou je ovšem zeď pod Tyršovým domem. Přestože prošla opravou v roce 2006, tedy relativně nedávno, nachází se nyní ve vážném stavu. Přivolaný statik konstatoval její narušení. Zeď je prozatím zajištěna provizorní dřevěnou podpěrou, ale její kompletní oprava je naprosto nezbytná. Začít může ovšem až v okamžiku, kdy se ani v noci nebudou teploty blížit pod bod mrazu.

A na jaké novinky se mohou návštěvníci těšit v novém roce? V průběhu jara až léta by například mělo dojít ke zprovoznění nových vodních prvků. Jedná se o dvě kašny na prvním nádvoří a jednu na jižních zahradách. Návštěvníci se také budou moci seznámit s novými obyvateli zahrad – s pěticí pávů, které Zámek Děčín získal darem z doksanského kláštera. Pro lepší orientaci v zahradách a pro načerpání více zajímavých informací poslouží nový navigační systém.
Jižní terasy a Růžová zahrada děčínského zámku budou návštěvníkům zpřístupněny od 5. dubna letošního roku.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz