Rubriky
Zprávy

Pomocí mobilu platí rekordní množství řidičů

parkovani maroldovka alesoPlatby parkovného v Děčíně prostřednictvím SMS nebo prostřednictvím speciální aplikace Sejf pro tzv. chytré mobilní telefony jsou podle aktuálních statistik preferovaným způsobem plateb. Prostřednictvím mobilního telefonu v posledním měsíci zaplatilo více než dva tisíce motoristů, což je zatím nejvyšší počet od roku 2009, kdy byl systém plateb prostřednictvím SMS zaveden. V loňském roce navíc město systém rozšířilo o platby prostřednictvím uvedené aplikace Sejf.

„Z celkového objemu parkovného činí platby prostřednictvím mobilních zařízení v současné době zhruba osmnáct procent, což překračuje naše původní očekávání. Z chování motoristů je patrné, že zavedení systému mobilních plateb bylo vítaným krokem. Díky mobilním platbám odpadají časté problémy se sháněním drobných, ale i s prodlužováním parkovného v případě potřeby. Parkovné lze jednoduše prodloužit zasláním další SMS nebo dokoupením prostřednictvím aplikace Sejf,“ zhodnotil mobilní platby parkovného ředitel Městské policie Děčín Marcel Horák.

Úhradu parkovného prostřednictvím mobilních telefonů kontrolují strážníci v terénu pomocí mobilních terminálů napojených na informační systém městské policie. „Jeden z modulů systému se týká právě tzv. virtuálních parkovacích lístků. Strážník má v ruce neustále aktualizovaná data o platbách za jednotlivá vozidla,“ doplnil ředitel.

Cena parkovného hrazeného prostřednictvím mobilního zařízení je stejná jako v případě platby prostřednictvím parkovacího automatu a činí dvacet korun za hodinu. Ti motoristé, kteří preferují platbu mobilním telefonem, si mohou vůz předem označit speciální kartou, která se umisťuje na vnitřní stranu okna vozidla. Takto označené vozidlo je pro strážníky signálem, že nemají hledat žádnou parkovací kartu nebo parkovací lístek, který je v mnoha případech zapadlý, ale ihned zkontrolovat platbu za virtuální parkovací lístek v elektronickém systému. Označení si mohou zájemci vyzvednout v sídle městské policie.

Mgr. Tomáš Pavlík, MBA
Městská policie Děčín