Rubriky
Zprávy

Památník zesnulým horolezcům ve skalách v Tisé na Ústecku přece jen vznikne

srnci-vez foto Jan BachorikTragicky zesnulí horolezci ze severu Čech budou mít svůj památník. Po počátečních problémech s umístěním pietního místa to vypadá na vzájemnou dohodu. Původně měly být destičky se jmény horolezců přímo u vstupu do skal v Tisé na Ústecku. Nakonec se ale podařilo najít důstojnější místo.

„Na levé straně nahoře bude symbol poddaných rukou. Je to z dějin Řecka, úsvit západní civilizace, a je to zároveň symbol, že když lezci dolezou na vrchol, tak si podají ruku. Pod tím bude tabulka s nápisem kamarádům horolezcům a pak tabulky se jmény horolezců, místo úmrtí a rok,“ popisuje Gerhard Tschunko památník tragicky zesnulým horolezcům, který má vzniknout ve skalách v Tisé.

 O chystaný památník tragicky zesnulých horolezců v Tisé se zajímal reportér Jan Bachorík  – PŘEHRÁT

Původně měl být památník hned u vstupu do skal. Z toho ale nakonec sešlo.

„První problém byl, že tam vedou horolezecké cesty a mohlo by se to poškodit. Druhá věc byla, že je to příliš na ráně, turisté se tu baví, svačí, takže by to nebylo vhodné pietní místo,“ vysvětluje Tschunko.

Místo za Srnčí věží si přišel prohlédnout také Miroslav Rybář z CHKO Labské pískovce, pod které Tiské skály spadají. Podle něj se bude muset cesta k budoucímu památníku upravit.

„To říkám na rovinu, že cesta se bude muset zlegalizovat. Což obnáší samozřejmě v přírodní památce změnit to, co tam je vytyčeno pro pohyb turistů,“ upozorňuje Rybář.

Pokud půjde vše podle plánu, rozhodne CHKO o umístění památníku velmi rychle. „Správa má na to standardně tak měsíc, u těžších případů se povoluje tři měsíce, ale tady doufám, že do měsíce rozhodneme,“ dodává Miroslav Rybář.

Gerhard Tschunko plánuje slavnostní odhalení pietního místa na podzim tohoto roku. „Počítám, že začátkem září bychom to instalovali. Je to všechno připravené, takže instalace bude trvat maximálně pár dní i s tou úpravou a koncem září by mohlo být odhalení,“ upřesňuje.

Autor/foto:  Jan Bachorík
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever