Rubriky
Zprávy

Nerušit, hnízdí tu ptáci. Pro turisty platí zákaz vstupu do části Českého Švýcarska

Mládě sokola stěhovavéhoOrnitologové Národního parku České Švýcarsko označili okolí hnízdišť vzácných ptáků zákazem vstupu, který bude pro turisty platit až do konce června. Sokoli stěhovaví, výři velcí nebo čápi černí jsou totiž při hnízdění velmi citliví na vyrušení a mohou svá vajíčka kvůli přítomnosti lidí dokonce úplně opustit.

„Přijdete na kraj skály, pod vámi je sokolí hnízdo a vy o tom nevíte. Samička o vás ale samozřejmě ví a vyhodnotí to jako nebezpečí,“ vysvětluje ornitolog a fotograf Václav Sojka.

Informační cedule, které zakazují vstup na některá místa národního parku, tam rozhodně nejsou pro legraci.

 S ornitologem přímo u hnízda sokola stěhovavého natáčela reportérka Iva Zítková  – PŘEHRÁT

„Samička vylétne, opustí vajíčka. Vy tam svačíte dvě hodiny, ukazujete dětem krásy přírody a za ty dvě hodiny může samička přijít o celou snůšku. A vy odejdete pryč a ani nevíte, že jste způsobili nějaké neštěstí,“ dodává Sojka.

Přehlédnou označení podle mluvčího správy parku Tomáše Salova prakticky není možné. Kam přesně se nesmí, se turisté dočtou na webových stránkách národního parku.

„Většinou jsou ty cedule zapíchnuté například doprostřed lesní cesty. Pak jsou i improvizované tabulky, které se umísťují přímo na strom,“ upřesňuje.

Turisté ale mohou hnízdící ptáky vyrušit i v místech, která cedulí označená nejsou. Ani správci parku totiž o všech hnízdištích nevědí. Někdy nové objeví třeba horolezci.

Proto je třeba si všímat úporného ptačího křiku a kroužení ptáka nad jedním místem. Člověk by měl potom místo co nejtišeji a bez trhavých pohybů opustit.

Autor:  Iva Zítková
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever