Rubriky
Zprávy

Jiříkov k oslavě sta let povýšení na město opraví a spustí věžní hodiny

jirikov hodiny MUVěžní hodiny na budově bývalé spořitelny v Jiříkově na Děčínsku z roku 1912 budou opět fungovat. Ciferníky jsou nyní v dílně Ivana Šmerdy v Radoňovicích, který je opraví a do věže místo starého hodinového stroje z přelomu 18. a 19. století dá nový, elektronický.

„Máme ve městě jedny funkční hodiny na kostele, rozhodli jsme se, že bychom mohli zprovoznit i ty na budově spořitelny. Ciferníky budou restaurované, starý hodinový stroj od firmy Josef Kohlerts z Kraslic se opraví, zakonzervuje a někde ho vystavíme. Zřejmě na radnici,“ přibližuje vedoucí odboru místního a bytového hospodářství z jiříkovské radnice Petr Stredák.

Starý krokový hodinový stroj s ručním natahováním se skládá ze tří částí. Uprostřed je takzvaný jicí stroj, který přes převod pohybuje ručičkami na ciferníku. Na levé straně je stroj, který odbíjí každou čtvrthodinu, ten na pravé straně každou celou. Přestože stroj je až na ciferník a ručičky matečních hodin kompletní, je dnes nefunkční.

„Celková oprava věžních hodin i s dodáním nového stroje a proškolením jednoho člověka na jejich základní údržbu bude stát 299 tisíc korun. Vše by mělo přitom být hotové do konce dubna,“ doplňuje Stredák.

Odbíjet čas z věžičky bývalé spořitelny by tak nové hodiny měly začít v květnu. Kdy přesně se ještě neví, určitě by to ale mělo být nejpozději 30. května, kdy bude Jiříkov slavit 100. výročí povýšení na město. K tomu došlo roku 1914, kdy měl Jiříkov 10 084 obyvatel, 1 067 domů a vzkvétal zde průmysl.

V budově bývalé spořitelny, která je o dva roky starší, dnes jsou v prvním patře startovací byty, funguje zde obřadní síň a město by v přízemí chtělo otevřít knihovnu.

Autor: Andrea Angermannová
Zdroj: http://usti.idnes.cz/
foto: Městský úřad Jiříkov