Rubriky
Sport Zprávy

Hráči BK Děčín dnes poměří své síly v Brně

brno_nahledOd února, kdy do týmu Brna přišli noví hráči a základní osa družstva se výrazně změnila, se výsledky MMCité zlepšily. Po špatném úvodu nováčka do ročníku, kdy se nacházel na posledním místě s jasným odstupem, se tým bodově dotáhl na USK Praha a Svitavy a dokonce v tabulce přeskočil Jindřichův Hradec. V domácím prostředí získalo Brno skalpy našich sousedů v tabulce, tedy Ústí a v minulém týdnu i Pardubic. Dokázalo porazit Ostravu i Kolín, ale naopak padlo s USK i s Jindřichovým Hradcem.

Lídrem MMCité je rozhrávč Geiger, na něhož si Válečníci dobře pamatují především z prvního zápasu v Brně, kdy téměř neomylně nasázel 42 bodů a byl strůjcem domácí výhry. Průměrně je s 19,3 body na zápas druhým nejlepším skórerem NBL. Výraznými postavami jsou i ohromný pivot McClain, jenž dominuje na doskoku na obou stranách hřiště (průměrně s 10,1 doskoku na zápas nejlepší v Mattoni NBL) a křídelníci Zachrla s Hendersonem s průměry přes 11, respektive 10 bodů na zápas. Dalšími důležitými hráči jsou pak nejen kvůli skórování Maric, Dygrýn a Šmíd.

Brno s pivotem McClainem nehraje basketbal v tam vysokém tempu jako s mladými běhavými hráči v začátku sezóny, které na pozici McClaina podporoval Cvetinovič (nyní španělská ACB). Ovšem o to výrazněji bojuje na doskoku a se zkušeností nově příchozích hráčů podává v postupném útoku vyzrálejší výkony. Američané Geiger s Hendersonem jsou silní ve hře s míčem a Válečníky tak čeká těžká prověrka.

V letošní sezóně zatím platí výhoda domácího prostředí. Válečníci doma zvítězili 84:57 a 86:77, MMCité v již zmíněném utkání 108:87. Děčínští tuto „tradici“ jistě budou chtít prolomit a získat důležité body v boji o co nejlepší umístění pro play-off. V tomto boji prohráli v posledním kole doma se Svitavami a čtyři kola před koncem základní části drží páté místo se stejným počtem bodů jako má Sluneta Ústí nad Labem (22-16), Pardubice na čtvrtém místě mají odehráno o utkání víc a také o výhru víc (23-16). Opava pak odráží útoky na třetím místě s bilancí 23-15.

V konečném zúčtování v tabulce hrají při rovnosti bodů roli vzájemná utkání – Válčníci mají zápornou bilanci s Opavou (1-3 na výhry) i s Pardubicemi (2-2 na výhry, ale na skóre 313-315), s Ústím je derby čeká v neděli 30.3. (dosud 2-1, skóre 234-219). Důležité jsou však body z poměru vítězství a porážek a ten si budou chtít Děčínští zlepšit ve středu od 18.30 v hale Morenda v Brně.

Zranění hráčů před utkáním

Trenérovi k dispozici stále není Jakub Kaša, který rehabilituje zraněnou nohu. K utkání nenastoupí z důvodu nemoci Matej Venta, otazník ještě visí nad Danem Hendrychem.

Názor BK Děčín

Jakub Kaša (pivot): „Tým Brna je tvořený několika zahraničními hráči, přičemž se nejvíc spoléhá na rozehrávače Geigera a pivota McClaina, kteří svojí kombinaci dokážou vytvářet střelecké pozice pro své spoluhráče. To pro nás znamená, že klíčem k úspěchu bude ubránění téhle dvojice, ale i ostatních hráčů na perimetru jako Bašta a Zachrla. My musíme vycházet z dobré týmové obrany, hrát v tempu a trpělivě v útoku a věřit, že tohle bude cesta k vítězství.“

Jakub Důra (sportovní manažer): „Jedeme k soupeři, který budí respekt fyzicky a také výsledkově díky druhé polovině sezóny. Brnu by se v boji o vyhnutí se baráži hodilo vítězství, my zase chceme bojovat o vyšší postavení před play-off. Zápas bude mít jistě velký náboj. Opět musíme vložit veškerou naši energii do nejbližšího utkání a být plně koncentrovaní na svůj výkon. Věřím, že budeme-li hrát s nasazením jako proti Svitavám a přidáme přesnější zakončení v útoku, tak uspějeme.“