Rubriky
Zprávy

Dopravu z Děčína odvede Vilsnická spojka, pomůže i při povodních

vilsnická spojkaV červnu se v Děčíně začne po letech čekání budovat takzvaná Vilsnická spojka. Díky ní se doprava z Liberce směrem na Ústí i opačně odkloní z přetížené Ústecké ulice. Nová silnice navíc Děčínu pomůže i při povodních, protože bude vysoko na pilířích.

„Je to dopravní naděje města. Spojka nejen ulehčí městu od tranzitní dopravy, ale má ohromnou výhodu při velké vodě,“ sdělil náměstek děčínského primátora Pavel Sinko.

Vilsnická spojka bude navazovat na Nový most. Auta přijíždějící od Liberce a směřující dále na Ústí tak už nebudou na konci mostu muset sjíždět na přetíženou Podmokelskou a poté Ústeckou ulici. Pojedou dál směrem k supermarketu Lidl, nad ním povede na pilotech spojka přímo z mostu na ulici Práce a dál podél železnice prakticky až za město k výjezdu na Ústí nad Labem.

Nová trasa bude dlouhá skoro dva kilometry, vyjde téměř na 600 milionů korun a hotová má být koncem příštího roku. Obrovskou úlevu přinese především úzké Ústecké ulici, která vede skrz průmyslovou zónu a kterou v průměru projede devět tisíc aut denně.

Investorem Vilsnické spojky je Ředitelství silnic a dálnic a zakázku na stavbu vyhrála firma Silnice Group Žatec, která chce ještě letos na stavbě proinvestovat 100 milionů korun.

Na Vilsnickou spojku, která zrychlí průjezd městem, Děčín čekal čtvrt století. Nejprve nebyly peníze, potom nastaly potíže s výkupem pozemků.
Spojka by mohla být součástí přivaděče

„Kdyby do problému nezasáhlo město, žádná spojka by nebyla. Pomohli jsme vyřešit majetkové spory mezi Ředitelstvím silnic a dálnic a firmou Constellium, což se muselo stihnout do března, jinak by se peníze na spojku přesunuly jinam. Takovou šanci jsme nemohli propást,“ řekl děčínský radní Vlastimil Pažourek.

Náměstek primátora Sinko doufá, že spojka by v budoucnu mohla být i částí přivaděče na dálnici D8. Zatímco stavbu spojky většina obyvatel města vítá, o trasu dálničního přivaděče se roky vedou tvrdé spory.

„Spojka opravdu nemá žádné nepřátele, protože stavět se bude v mrtvé zóně u železnice. Problémy ale nastanou, až se dojde k Lidlu,“ poznamenal Sinko.

Navíc kvůli přeložkám kanalizace a plynu je už nyní dopravní situace ve městě složitá a přes léto řidiče zřejmě čekají další uzavírky ulic.

„Situace bude komplikovaná, na druhou stranu počítáme, že i děčínské firmy by díky stavbě mohly mít nějaké zakázky, nezaměstnanost ve městě by se mohla snížit,“ věří primátor František Pelant.

Autor: Andrea Angermannová
Zdroj: http://usti.idnes.cz/

 

 

Attachments

  1. s62-decin-vilsnice (564.2 KiB)
    undefined