Rubriky
Sport Zprávy

Děčín v rozhodujícím pátém utkání na Žďár nestačil a sezóna pro něj skončila

zdarMedvědi v rozhodujícím utkání osmifinále play-off prohráli 1:5 a do další fáze vyřazovacích bojů tak nepostoupili. O výhře Plamenů rozhodla první třetina, v níž Medvědi inkasovali tři branky. A to ještě jeden gól nebyl uznán.

Plameny do utkání vlétly jako uragán, už ve druhé minutě vsítily první branku, ale rozhodčí ji nakonec po domluvě neuznali. To však Žďár nemuselo vůbec mrzet. O necelou minutu později totiž už znovu skórovali a tentokráte bylo vše podle regulí. JIŘÍ PLACHÝ dostal překrásný pas od Kunstmüllera a svou střelou nedal Volkemu vůbec žádnou šanci – 1:0. Ve čtvrté minutě mohl přidat další branku Štěpánek, jemuž „namazal“ po své chybě Volke, naštěstí pro hosty se tak ale nestalo. Ale v páté minutě se to domácím podařilo a rázem vedli o dvě branky. LUBOŠ KUNSTMÜLLER, který byl vyzván k samostatnému úniku a tuto nabídku přijal – 2:0. Poté zahrozili Medvědi Faiglem, ale Sláma byl připraven. Na druhé straně to znovu vypadalo zle před hostující brankou, když Štěpánek netrefil odkrytou branku. Tlak Plamenů vyústil v první vyloučení Děčína, kdy na trestnou lavici putoval Molnár. Jenže Medvědi se dokázali ubránit a třetí branku Žďáru nepovolili. Kdyby tomu bylo naopak, bylo by to s Děčínem už hodně zlé. V deváté minutě Žďárští opět nebezpečně dotírali před Volkeho teritoriem, ale Plachý branku minul. Až ve dvanácté minutě se Medvědi v pásmu domácích na chvilku zdrželi, ale Molnárovi poté utekl puk a dostal se až do středního pásma. Vzápětí byl faulován Štěpánek a Plamenům se naskytla výhoda přesilové hry. No a tu bleskově také Žďár využil. V čase 13:24 se zcela osamocen před hostujícím brankářem ocitl JIŘÍ PLACHÝ a svou střelu přetavil ve třetí branku svého celku – 3:0. V 18. minutě dorážel před Slámou střelu svého spoluhráče Tvrzník, ale domácí brankář projektil zneškodnil. V první třetině se už nic nestalo, a tak poprvé do kabin šli rozhodně s lepší náladou Žďárští, jenž si vypracovali slibný náskok a hlavně byli psychicky nahoře. Aby ne, když měli v zádech vedení o tři branky. Děčín naopak musel přijmout fakt, že domácí už od úvodních minut převzali otěže zápasu do vlastních rukou a zaslouženě vedli.

Druhou třetinu začali aktivně Medvědi. Oliverius nebezpečně zahrozil před Slámou. Ten měl sice s jeho střelou problémy, ale nakonec svým zákrokem Plameny podržel. Ve 23. minutě v přesilové hře nahodil puk před Volkeho Říha, který následně před ním tečoval Štěpánek. Ale ani z této akce nic nebylo. Jenže ve 26. minutě už ano. LUBOŠ KUNSTMÜLER svým druhým přesným zásahem v utkání znovu prostřelil Volkeho – 4:0. A aby toho nebylo málo, hned po vhazování ve středovém kruhu udeřily Plameny popáté. DAN KOTLÍK v samostatném úniku přidal v pořadí již pátý zásah Žďáru a poprvé v sérii vyhnal Volkeho z branky – 5:0. Na jeho místo tak nastoupil Michael Formánek. Ve 29. minutě pálil v početní výhodě od modré čáry Kaltenböck, ale puk, který vypadl Slámovi z výstroje zahrála do bezpečí pohotová domácí obrana. Ve 32. minutě sahal Kunstmüller po hattricku, ale jeho šance ke gólovému příspěvku nevedla. Tři minuty před koncem druhého dějství pálil Tvrzník, střela však skončila jenom na ochranné síti. Po něm se před Formánkem neprosadil Kotlík. V samotném závěru pak ještě střílel Kunstmüller, ale ani po této akci se hattricku nedočkal. Prostřední část tedy skončila opět lépe pro domácí, kteří s pětibrankovým přídělem mířili pomalu za postupem.

Na začátku třetí třetiny byly k vidění hned dvě akce. Nejprve na straně Žďáru nevyzrál na Formánka Pleva, po něm si dobře nepočínal ani Molnár od modré čáry. Ve 43. minutě promarnil další šanci Kunstmüller, jenž nastřelil tyč děčínské brány. Po něm pak zahrozil Štěpánek po chybě medvědí obrany. O čtyři minuty později útočil na hattrick také Plachý, ale stopku mu vystavilo břevno Formánkovy svatyně. Děčínu se nedařilo vůbec nic, když už se dostával do pásma Plamenů, okamžitě ho tam o puk obrala domácí obrana. V 50. minutě zazvonila znovu tyč branky Děčína po ráně Beneše. Z tlaku Plamenů se hosté aspoň na chvíli otřepali a konečně se jim také podařilo skórovat. Úspěšným střelcem se po skvělé přihrávce od Tvrzníka stal TOMÁŠ FAIGL – 5:1. Po vstřelené brance Děčín zvýšil aktivitu a z levého kruhu to zkoušel Zika. Sláma ale další branku Medvědům nepovolil. V závěru poslední části hry už Plameny jen kontrolovaly hru a příliš nikam se už nehnaly. Utkání tak hráči Žďáru dohráli v poklidu a žádné drama nedopustili. V rozhodující bitvě tak byli úspěšní a zaslouženě postoupili do čtvrtfinále. Patří jim tedy gratulace a hráčům Děčína nezbývá než poděkovat za celou sérii, kterou dokázali zdramatizovat a favorita tak potrápili.

SKLH Žďár nad Sázavou – HC Děčín 5:1 (3:0;2:0;0:1)
Branky a nahrávky: 3. Plachý (Kunstmüller), 5. Kunstmüller (Staněk), 14. Plachý (Kunstmüller, Staněk), 26. Kunstmüller (Kaňka), 27. Kotlík (Man) – 51. Faigl (Tvrzník)

Sestava HC Děčín:
Volke (27.Formánek) – Procházka, Stezka, Kaltenböck, Molnár, Vaněk, Motejlek, Vegner – Faigl, Oliverius, Zika, Tvrzník, Chládek, Racek, Drnec, Šetka, Vacek, Fojt

Vendula Zdražilová, HC Děčín