Rubriky
Sport Zprávy

Děčín odvrátil hrozbu vyřazení a srovnal stav série na 2:2

ZdarV pořadí čtvrté utkání osmifinále play-off bylo na programu v pondělí 3.3.2014. Děčín přivítal Plameny ze Žďáru nad Sázavou, které měly před tímto duelem na svých hokejkách mečbol a mohly tak sérii ukončit již na děčínském ledě. To se však nekonalo. Medvědi po skvělém výkonu zvítězili 4:2 a srovnali stav série na 2:2.

Do utkání ale vlétli velmi dobře hosté, jenž si po prvních minutách připsali několik slibných šancí. Volke byl však vždy pozorný a Děčín tak podržel. V páté minutě ujel podél levého mantinelu Drnec, ale dostal se jen ke střele z těžkého úhlu. Sláma s ní tak neměl vůbec žádný problém. Na začátku sedmé minuty byla k vidění první vážnější šance, do které se dostali hráči Žďáru. Dítě se zjevil úplně sám před Volkem a vyslal na něho velmi nebezpečnou střelu. Děčínský brankář však jeho pokus bravurně zlikvidoval a sklidil následně ovace děčínského publika. Po chvilce zahrozil také Děčín na druhé straně. Drnec ale nedokázal dotlačit puk za záda Slámy v obrovské skrumáži před jeho brankou. Ale brzy se už Medvědi první branky dočkali. V čase 9:40 využil početní výhodu střelou od modré čáry MILAN STEZKA a otevřel tak účet pondělního klání – 1:0. Hosty však inkasovaná branka nijak nezaskočila a poté se dostali do slibných šancí, které ale Volke vždy zastavil. V patnácté minutě zahrozil Fojt, ale Sláma si po jeho projektilu připsal další veledůležitý zákrok. Skóre se pak neměnilo ani ve dvojnásobné přesilové hře, která se naskytla domácím Medvědům. Do konce první třetiny se již nic nestalo, a tak si hráči Děčína poprvé do kabin nesli jednobrankový náskok.

Druhá třetina ještě ani pořádně nezačala a hosté inkasovali podruhé. V čase 20:52 DAVID MERTA dorazil za Slámu jím vyraženou střelu a poslal Děčín do dvoubrankového vedení – 2:0. Ve 26. minutě pokryl jedovku Říhy Volke a Plamenům skórovat nepovolil. V polovině utkání se do slibné šance dostal Kaňka, jenž dostal krásnou přihrávku od svého spoluhráče a okamžitě bez přípravy vystřelil a jen díky dalšímu povedenému zákroku Volkeho Děčín neinkasoval. Jenomže o pár minut později už hráči Žďáru našli recept na domácího gólmana, a to v přesilové hře. Tu nakonec dokázal využít MIROSLAV JAN, jenž střelou z úhlu rozvlnil domácí síť – 2:1. Žďárští se tak Děčínu dostali na dostřel jediné branky. Ze vstřeleného gólu se ale hosté radovali jen čtyři minuty. RADEK FOJT byl totiž Motejlkem vyzván do úniku a prvně jmenovaný dokázal své sólo blafákem přetavit ve třetí branku Děčína – 3:1. V samotném závěru druhé třetiny ještě musel hasit nebezpečí před svou brankou Sláma, jenže Fojta dokázal vychytat.

I úvod třetího dějství byl ve znamení Děčína. Ve 43. minutě LUKÁŠ ZIKA neprostřelil Slámu. Ten ale vyrazil puk jen před sebe a pro útočníka první formace pak nebyl problém za jeho záda dorazit svou vlastní střelu – 4:1. Po něm pak brankář hostí musel likvidovat dělovku Faigla. Hosté, ač prohrávali už tříbrankovým rozdílem, své zbraně neskládali a sympaticky útočili a snažili se urputně o nějaký gól, který by byl pro ně veledůležitý. A to se jim povedlo v 51. minutě. Jejich delší pobyt v pásmu Medvědů se jim vyplatil. JIŘÍ PLACHÝ se dobře postavil před Volkeho a poté rozvlnil síť za jeho brankou – 4:2. Hrstka hostujících fanoušků poté hnala své hráče svými hlasivkami dopředu, cítili totiž ještě malou naději na zvrat v dnešním utkání. V 54. minutě projel Gregar jako nůž máslem ze středního pásma až do toho děčínského a blafákem se snažil překonat domácího gólmana. Volke však včas sklapl betony a puk za sebe nepustil. Plameny i nadále útočily a vynutily si díky své aktivitě faul od Tvrzníka. Jenže Medvědi své oslabení zahráli velmi dobře a dokonce se v něm dostali i do dobré šance. Kaltenböck ale poslal puk jen těsně vedle žďárské branky. Děčín pak už nikam nespěchal a s pukem na svých hokejkách ani nepovolil hrát Plamenům powerplay. Zápas se tak pozvolna už jen dohrál a Medvědi v něm zvítězili 4:2. Tím hrozbu vyřazení odvrátili a stav série srovnali na 2:2. O postupujícím do čtvrtfinále se tedy rozhodne ve středu na ledě Žďáru.

HC Děčín – SKLH Žďár nad Sázavou 4:2 (1:0;2:1;1:1)
Branky a nahrávky: 10. Stezka (Oliverius, Zika), 21. Merta (Zika, Kaltenböck), 38. Fojt (Motejlek), 43. Zika – 34. Jan, 51. Plachý (Gregar, Kotlík)

Sestava HC Děčín:
Volke (Formánek) – Procházka, Stezka, Kaltenböck, Molnár, Vaněk, Motejlek, Vegner – Faigl, Oliverius, Zika – Tvrzník, Merta, Racek – Drnec, Chládek, Fojt – Bačák, Šetka, Vacek

Vendula Zdražilová, HC Děčín