Rubriky
Sport Zprávy

BK Děčín vs BK Opava – 92:72 (23:14 42:29 66:53)

bk-opava_ValentaZačátek utkání jako by určil celý průběh… První útok zakončený Lubošem Striou nebyl proměněný, ale druhý, tentokráte rychlý protiútok se již povedl a Robert Landa jej zakončil akcí AND1, tedy košem s faulem a proměnil i následný trestný hod. Stejný hráč zápas také ukončil trojkovou střelou, jíž zvýšil na konečný dvacetibodový rozdíl. V sobotu byl Děčín jasně lepším týmem.

Ač výkon Válečníků provázelo několik nepřesností, ať už ztrát (celkem 15) nebo nepřesně zakončených dobře připravených střel, celkový dojem byl skvělý. Děčín předčil Opavu v bojovnosti, běhavosti i energii, kterou je domácí prostředí v ČEZ Sportcentru pověstné.

Průběžné stavy v prvním kvartálu 8-4 a 18-9 naznačovaly jasný průběh, ale znalci prostředí NBL si byli vědomi, že domácí čeká ještě velký kus práce, aby dovedli zápas do vítězného konce. Kolektivní pojetí a velká vůle byly velkými zbraněmi v této cestě. Hostující Dokoupil v posledních okamžicích 1.čtvrtiny naznačil, že se nehodlá smířit s prohrou, když dal trojku a snížil na 23:14, ale slovy hostujícího trenéra: „nikdo další se k němu nepřidal“.

V druhém dějství byl nejvýraznější osobou na hřišti Honza Jiříček, jenž opět potvrdil, že jeho produktivní dny nejsou jen náhodnými výjimkami, ale že své výkony hodlá ustálovat na vyšší úrovni než v minulosti. Nebýt několika zbytčných pochybení, mohl vést Děčín ještě výraznějším rozdílem, ale také Opava přispěla svou (do té doby) špatnou střlbou (trojky v prvních 20 minutách 2/10). Poločas tedy hrál pro domácí 42:29.

Úsek mezi 21. a 25.minutou vyhráli hosté 11:15 a v jednom okamžiku byli téměř na dostřel (45-39 a 48-42), což byla především zásluha Dokoupila uvolňovaného za clonami opavských borců a proměňujícího neomylně každý vystřelený hod – v tomto úseku dal 11 bodů v řadě. za celou třetí desetiminutovku 15 bodů (!). Domácí se ale rychle oklepali a společnými silami navýšili znovu náskok na 66:53.

Závěrečnou čtvrtinu pak domácí zvládli s bravurou. Nepovolili hostům se nadechnout a neustálým navyšováním skóre (kromě šňůry 0:8 mezi 36. a 38.minutou na 82:70) dovedli utkání do klidné koncovky.92:72…. Sedm domácích střelců se dostalo přes 10 bodů. Na doskoku dominovali 35-25 a v efektivitě dokázali v sobotu zvítězit 115-70.

Povedený duel tak znamená další zamotání situace kolem bojů o 3. až 6. místo, kde jsou ve hře stále čtyři týmy, které na sebe s největší pravděpodobností vzájemně narazí v dvou čtvrtfinálových dvojicích play-off. Hraje se tedy o prestiž, o přijatelnějšího potencionálního semifinálového soupeře a především o výhodu domácího prostředí v prvním kole!!!

Petr Czudek (trenér Opavy):
„Chci především pogratulovat domácímu týmu za skvělý, přdvším kolektivní výkon. My jsme věděli, že to bude fyzické a běhvé utkání, přesto jsme ani v v první ani ve druhé čtvrtině běhat nestíhali. V útoku to z naší strany bylo trápení, nebyli jsme schopní se prosadit jeden na jednoho, nedařila se nám střelba. Od začátku jsme měli také problém s doskokem. Hráli jsme také zónu, ale ta byla úplně zbytečná, protože když Děčín nedal z dálky, tak si doskočil. Ve druhé půli to opticky vypadalo, že se naše hra zlepšila, protože Petr Dokoupil se několikrát trefil, ale na druhý pohled bylo vidět, že se nikdo další nepřidal. Snaha na zvrat byla, to nemohu hráčům vytknout, ale na rozjetý Děčín hrající ve velké pohodě to nestačilo. U domácích dalo 7 lidí víc než 10 bodů, to se vždy trenérovi hodí a my jsme dnes neměli nárok. 20 bodů rozdílu je moc, ale dnes to bylo spravedlivé.“

Pavel Budínský (trenér Děčína):
„Děkuji jménem celého družstva za gratulaci. My jsme dnes podali kvalitní výkon proti kvalitnímu týmu. Diktovali a drželi jsme vysoké tempo, dali jsme do utkání hodně energie. Také jsem ale moc rád, že se nám dařila exekuce taktického plánu a za to bych chtěl klukům poděkovat. Kromě prvních pěti minut druhého poločasu , kde jsme polevili v koncentraci a způsobili jsme si zbytčné komplikace, jsme podali dobrý výkon. Ačkoliv nás Petr Dokoupil dost pozlobil – za druhou půli dal 20 bodů – tak jsme získali pro nás velmi cennou výhru, jíž si vážíme a uvidíme, jak se promítne a vůbec jak budou pokračovat další velmi vyrovnané boje o 3.-6. místo.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta