Rubriky
Sport Zprávy

Ve Svitavách přišla třetí porážka v řadě…

turi-svitavy_ValentaTuři nastoupili k utkání se všemi členy základní rotace, již tedy ale bez Davida Kylese a také mladého křídelníka Marka Sehnala, jenž však točí průměrně pouze 3 minuty na utkání. Děčínský kouč Pavel Budínský již mohl počítat s dvojicí Luboš Stria – Tomáš Vyoral, naopak do utkání nezasáhl kvůli zraněné achillovce guard Pavel Bosák.

Průběh utkání:
Svitavští vstoupili do utkání s velkým odhodláním poprvé mezi tuzemskou elitou zdolat děčínský celek – a v úvodu klání také měli výrazně navrch. Na konci 4. minuty po koši Macely vedli 10:3 a o zhruba čtyři minuty později po trefě Kornowského již vedli dokonce dvouciferným rozdílem – 20:9. Závěrečná sekvence úvodního kvartálu naštěstí Válečníkům vyšla na výbornou a dokázali se přiblížit až na dostřel jediné trojky; to však ještě dokázal změnit křídelník Davis, jehož koš uzavřel skore první čtvrtiny na 25:20.

Stejně jako úvod zápasu, tak i vstup do druhé periody měli Východočeši skvělí, když během necelých úvodních čtyř minut se dokázali díky šňůře 13:0 odpoutat až na osmnáctibodový rozdíl – 38:20. Našemu celku se v průběhu druhé čtvrtky podařilo snížit „jen“ na rozdíl deseti punktů, víc nám soupeř nedovolil… Po prvním poločase nakonec svítil na tabuli stav 48:37.

Po změně stran oscilovalo vedení Macely a spol. stále kolem hranice deseti pointů. Tento fakt dokresluje i stav z konce 26. minuty, kdy se prosadil Jason Davis a upravil na 54:43. O dvoumístné vedení nakonec domácí připravil svým závěrečným košem třetí desetimitovky Bobo Landa. Jeho bodový příspěvek tedy určil, že do poslední čtvrtiny řádné hrací doby se vstupovalo za stavu 63:55.

A ve čtvrté čtvrtině jsme ještě utkání trochu zdramatizovali, když v průběhu 33. minuty nás dvěma koši za sebou přitáhl na šestibový rozdíl Honza Jiříček – a za stavu 65:59 si vzala svitavská lavička oddechový čas. Po odtažení Svitav na deset bodů jsme se ještě jednou dokázali přiblíž na rozdíl šest punktů, ale vzápětí po čtyřech bodech z produkce soupeřova top skórera Kornowského platil na začátku 39. minuty stav 77:67. S tímto mankem se nám již bohužel nepodařilo nic udělat – a z východu Čech jsme tak odjeli s porážkou 71:82…

Základní sestavy:
Svitavy – Macela, Moravec, O. Peterka, Jelínek, Kornowski
Děčín – Venta, Stria, Bažant, Landa, Houška


Body: 
Kornowski 21, O. Peterka 13 (+ 6 doskoků), Macela 13 (+ 6 získaných faulů; TH 6/6), Moravec 11 (+ 6 doskoků a 4 asistence), Davis 8, Sedlák a Teplý po 6, Jelínek 2 (+ 8 doskoků), Šindelář 2 – Stria 20 (+ 9 doskoků a 8 získaných faulů; efektivita 29), Jiříček 13 (+ 7 doskoků a 5 plusových faulů; dvojky 6/6; užitečnost 22), Houška 11 (+ 6 doskoků), Landa 11 (+ 6 doskoků), Vyoral 8 (6 F+; TH 6/6), Soukup 5, Venta 3 (+ 5 asistencí i získaných faulů); střelba 3 b.: 25/5 – 22/3; střelba 2 b.:44/23 – 39/19; TH: 28/21 – 30/24; doskoky: 34:37 (útočné 6:8); chyby: 30:24; ztráty: 10:11; týmová validita: 68:83.

Ohlasy trenérů po utkání (převzato z webu Svitav):
 
Lubomír Růžička
(trenér Svitav): „Děkuji za gratulace. Myslím, že zápas se lámal na začátku druhé čtvrtiny, když jsme z plus pět utekli po pěti minutách na plus patnáct. Hráčům ohromně narostlo sebevědomí, zjistili, že Děčín je tentokrát hratelný soupeř. Na jeho palubovce jsme prohráli výrazným rozdílem dvaceti bodů, ale už tam jsme naznačili, že s ním můžeme hrát. Kluci se dostávali do situací, ve kterých si věřili. Kenny Kornowski proměňoval těžké střely, byl takovou spásou a záchranou vždycky, když se Děčín přiblížil. Byl schopen dát střelu přes hlu, navázal na sebe dva obránce a pak jsme byli volní na perimetru. V útoku jsme pracovali dobře, i když máme méně asistencí, tak jsme si vytvářeli slušné střelecké pozice. Jsem rád, že jsme zamezili jednoduchým košům soupeře. On měl spoustu otevřených střel, v minulém utkání tady ve Svitavách je proměňoval s vysokým procentem úspěšnosti a my potom odpadli, ale tentokrát je nedával, na jeho hráčích bylo vidět, že si méně a méně věří.  Posledních pět minut jsme zvládli s bravurou, kontrolovali jsme hru, Děčín musel hrát vabank. Děkuji hráčům za vítězství i divákům za atmosféru v takhle pozdní hodinu. Konečně viděli vítězství nad silným soupeřem z TOP 4, což se nám v letošní sezoně ještě nepodařilo.“ 

Pavel Budínský (kouč Děčína): „Předně gratuluji soupeři k výhře. Našlo by se asi více důvodů, proč jsme prohráli. Nevím proč, ale poslední dva zápasy poznamenaly naše myšlení, co se týká agresivity hry, protože ze začátku jsme nebyli vůbec agresivní na obou polovinách hřiště. Hráli jsme v obraně bez faulu místo toho, abychom někdy použili faul, když už musíme něco zastavit, tak jsme nedělali nic – a soupeř mohl v klidu skórovat. V útoku to bylo to samé, především v podkošových situacích. Basketbal se hraje na koše a naše bídná střelba z pole a především zpod koše, kdy naši pivoti nebyli schopni zakončit ani jednoduché situace, nás dost psychicky lámala. Vytvořili jsme příjemný polštář domácím, ale chtěli jsme se vrátit do zápasu. Přiblížili jsme se jenom na šest bodů, na víc to nestačilo. Mohu být spokojen s tím, že jsme hráli kolektivně, máme osmnáct asistencí, dokonce i vyšší týmovou efektivitu. Ale nic to nemění na tom, že Svitavy hrály dobře, hrály tak, jak potřebovaly, měly oporu v Kornowském, který s autoritou proměňoval svoje střely. A když se k němu přidali někteří další hráči z perimetru, tak se dostali domácí do vedení, které si uhlídali do konce a zaslouženě vyhráli.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta