Rubriky
Turisti Zprávy

Region národních parků pro veřejnou turistickou dopravu

FahrtZielNatur1Českosaské Švýcarsko, 20. 2. 2014 K podpoře veřejné hromadné dopravy a jejímu dalšímu přizpůsobování turistickým potřebám se v saské Žebnici (Sebnitz) přihlásili zástupci regionu národních parků České a Saské Švýcarsko. Ředitelé[1] obou správ národních parků zde v pátek, 14. února, společně se dvěma desítkami významných aktérů z regionu[2] podepsali v souvislosti s projektem Cílová stanice Příroda/Fahrtziel Natur[3] prohlášení, ve kterém si kladou za cíl aktivní podporu rozvoje přeshraniční sítě veřejné turistické dopravy sloužící jak návštěvníkům, tak i obyvatelům regionu. Podporou veřejné hromadné dopravy chtějí správy národních parků svým územím ulevit od automobilové dopravy, jejíž intenzita zejména v hlavní sezóně představuje jeden z velkých problémů regionu národních parků.

“Zkušenosti ze saské strany regionu ukazují, že díky podpoře spojů vhodných také pro turisty počty přepravovaných osob stoupají a vznikají i nové linky. U nás jsme prozatím v situaci, kdy veřejná doprava k rekreačním a kulturním cílům není brána příliš vážně,” říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko, a dodává: “Do celého Českosaského Švýcarska každoročně přijedou zhruba čtyři miliony návštěvníků. Domníváme se, že to již je potenciální množství cestujících, které za pozornost stojí. Musí však v prvé řadě vůbec dostat příležitost z automobilů na vlaky či autobusy přestoupit.”

Českosaské Švýcarsko nabízí návštěvníkům jedinečnou pestrost dopravních prostředků, mohou cestovat vlaky, autobusy, tramvajemi a dokonce i parníky. Zcela nové příležitosti pak nabízí na letošek připravené obnovení železničního spojení mezi stanicemi Dolní Poustevna a Sebnitz. Právě železnici totiž správy parků přisuzují významnou roli pro turizmus, neboť Českosaské Švýcarsko zpřístupňuje prakticky ze všech směrů, včetně Prahy a Drážďan. Jak vyplývá z podepsaného prohlášení, měla by se proto páteřním prvkem dopravní sítě stát tzv. Dráha národního parku, tedy železniční okruh okolo národních parků České a Saské Švýcarsko, na který budou navázány možnosti cestování dalšími dopravními prostředky.

Poznámky:
[1] ředitel Správy NP Saské Švýcarsko Dr. Dietrich Butter, ředitel Správy NP České Švýcarsko Ing. Pavel Benda, Ph.D.

[2] Dalšími účastníky, kteří rezoluci podepsali, byli např. saský zemský rada Michael Geisler, starosta města Bad Schandau Andreas Eggert , starosta města Krásná Lípa Zbyněk Linhart, zástupci turistických organizací Tino Richter a Jan Eichler, zástupci dopravního svazu VVO a další.

[3] Cílová stanice Příroda/Fahrtziel Natur je projekt německých drah a neziskových organizací v ochraně přírody na podporu využívání veřejné hromadné dopravy pro cestování do chráněných území. Správa NP Saské Švýcarsko byla v rámci projektu oceněna v roce 2012, v roce 2014 se o ocenění opět uchází.

Příloha:
Text prohlášení podepsaný dne 14. 2. 2014 v Sebnitz (česká verze, stáhnout)