Rubriky
Sport Zprávy

NH Ostrava vs BK Děčín – 83:65 (20:13 42:30 63:52)

ostravaVálečníci v Ostravě vstoupili do zápasu bez marodů Houšky a Kaši, napak Ostravě chyběli pivoti Folker a Pelikán (ač v dresu, nenastoupil). S těmito absencemi se lépe vyrovnali domácí, kteří šli rychle do vedení 12-1. Špatná volba pozic a jejich neproměňování a na druhé straně ostravská vysoká úspěšnost dlouhých střel dala Ostravě náskok. Děčín se z úvodního náporu oklepal a manko stáhl do konce první desetiminutovky na 20:13. Děčín dal 8 ze svých bodů z TH a těchto 9 trestných hodů bylo jediných, které v utkání házel. Kromě první čtvrtiny se Válečníci nedostali na hranici TH…!

Druhá čtvrtina se jevila až do deváté minuty jako „kontaktní“. Nepřesnosti na obou stranách, ale také několik povedených akcí v podání děčínských znamenaly skóre 36-30, jenže domácí rozehrávač Ruach byl proti přívětivějšímu výsledku pro hosty a šesti trestnými hody navýšil na poločasových 42-30.

Začátek druhého poločasu zachytili lépe domácí… Především Jurečka třemi přesnými trefami z trojkového oblouku byl strůjcem vedení Ostravy už hrozivých 58-37, v těchto chvílích nefungovala hostům obrana tak, jak jsou zvyklí a otevřené střely proměňoval soupeř s vysokou úspěšností. Naopak Děčínu se nedařilo dávat koše ani z nájezdů pod koš, kde Válečníci nebyli dostatečně důrazní, aby skórovali nebo si vynutili faul. Ještě do poločasu však dokázali zkorigovat na 63-52.

Mezi 30. a 33. minutou Válečníci dotáhli stíhací jízdu, když Bosák snižoval na 65-63 a vypadalo to na utkání s dramatickou koncovkou. Následujících 6 minut však domácí zvládli s bravurou 18-2. Všech šest domácích hráčů s vyšší minutáží se bodově podepsalo na této bodové šňůře, proti níž hosté nenašli zbraň. Podobně jako na přelomu druhé a třetí desetiminutovky se nedokázali prosadit ani zpod koše ani netrefili dalekonosnou střelu. Naopak domácí byli mnohem efektivnější a když hosté hráli v samotném závěru vabank, dokráčeli pro pohodlné vítězství 83-65…

Příčinou prohry je ze statistického pohledu úspěšnost střelby. V první půli měli Válečníci trojky 0/5, což se nakonec změnilo na 5/16, ale domácí dali dvakrát víc trojek z 23 pokusů. Osm procent rozdílu ve střelbě dvojek je také vypovídající, ale také trestné hody, kdy Válečníci odházeli svou konečnou bilanci hned v první čtvrtině 8/9 a NH končilo s bilancí 17/23, byly důležitým faktorem tohoto utkání. Na výsledku se jistě podepsalo také množství obranných chyb Válečníků.

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta