Rubriky
Politika Zprávy

Na Šluknovsku je podle statistik bezpečněji, problémy dělají drogy

Rumburk nepokoje_alesoBezpečnost ve Šluknovském výběžku na Děčínsku se zlepšuje. Počet trestných činů tam od nepokojů v roce 2011 stále klesá. V roce 2011 jich lidé nahlásili 2114, v minulém roce policie řešila 1806 případů.

Pomalu stoupá i objasněnost kriminality. „Je to určitě tím, že se tam daří držet stálý počet policistů,“ řekl zástupce vedoucího děčínské policie Daniel Plechatý.

„Je tam výborná spolupráce s místní samosprávou. Starostové pracují aktivně na poli bezpečí. Takže myslím, že je to celková spolupráce, která se v tom výběžku projevuje,“ dodal Plechatý.

Policie bude na Děčínsku letos posilovat. Řady policistů se rozšíří o dalších dvanáct lidí. Část z nich bude pracovat právě ve výběžku, kam zamíří především odborníci na drogovou problematiku.

Drogy trápí celé Děčínsko. Minulý rok odhalila policie dvanáct pěstíren marihuany a sedm varen pervitinu. Roste i celkový počet dalších trestných činů, které mají spojitost s drogami. Šluknovsko jako takové trápí v tuto chvíli hlavně vykrádání rekreačních chat a vandalismus.

„Tak jak se lidí scházejí, tak odhozené pet lahve. Na druhou stranu jsme tady měli propíchané gumy u aut. Vytrhané plaňky na plotech – takový pomalu denní rituál,“ dodal starosta Lipové Pavel Svoboda.

Zlepšení v oblasti kriminality potvrzují i další obce. Například Lobendava ale statistiky nepřeceňuje. Podle tamní starostky jde o klid před bouří.

Autor: Iva Zítková, Nikola Bojčev (nib)
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever