Rubriky
Sport Zprávy

Na domácí výhry jsme na Folimance navázat nedokázali…

usk-prahaUSK Praha vs BK Děčín – 81:70 (21:18, 40:37, 58:54)
Děčínskému kouči Pavlu Budínskému chyběl na hřišti USK Praha zraněný pivot Jakub Kaša, naopak jeho podkošový kolega a kapitán Jakub Houška s křídelníkem Pavlem Bosákem do utkání zasáhli. Pražanům scházela čtveřice Šotnar – Chán – Fait – Šafarčík.

Do utkání vstoupili Válečníci velmi dobře a hlavně zásluhou pěti bodů Míry Soukupa jsme byli na začátku 4. minuty v pětibodovém vedení – 2:7. Půdu pod nohama ovšem postupně začaly získávat Sovy a průběžný stav dokázaly otočit v závěru minuty 6., kdy na 10:9 otočil Stanislav Votroubek. V závěru úvodní periody si Pražané vypracovali až pětibodové vedení, které ovšem korigoval na 21:18 posledním košem této části hry Pavel Bosák.

Krátce po startu druhého kvartálu se svěřencům Kena Scalabroniho podařilo sice navýšit vedení na šest punktů, ale díky šňůře 8:0 korunované v polovině 24. minuty dvoubodovou trefou Luboše Strii jsme skore zvrátili na svou stranu – 26:28. Do konce úvodní půle se ani jednomu ze soupeřů nepodařilo odskočit na větší bodový rozdíl. Vyrovnaný stav nakonec rozsekla až Votroubkova trefa zpoza perimetru, která uzavřela skore prvního poločasu na 40:37.

Začátek druhé půle jsme bohužel nedokázali zachytit a vysokoškoláci se díky produktivitě tria Mareš – Křivánek – Votroubek odpoutali na rozdíl sedmi pointů. Po oddechovém čase válečnické lavičky za stavu 49:42 jsme naštěstí již domácím nedokázali jíž do většího trháku, naopak jsme se dokázali přitáhnout v závěru této herní sekvence až na tři body. Poslední dvě děčínské trefy ve třetí desetiminutovce obstaral Tomáš Vyoral, a jeho druhá trefa určila, že do poslední čtvrtiny řádné hrací doby se vstupovalo za stavu 58:54.

Ve čtvrtém kvartálu jsme se dlouhou dobu drželi na dostřel dvou až čtyř bodů, ale vyrovnat se nám podařilo „až“ na začátku 36. minuty díky koši Míry Soukupa – 64:64. Klíčové okamžiky celého klání ovšem přišly záhy, kdy se borci z metropole díky trojkám Slavíka a Mareše odtáhli na šestibodový rozdíl – 70:64… Z následného devítibodového vedení Pražanů jsme sice ještě čtyři body odmazali, ale závěr utkání si „mladé pušky“ v dresu USK velmi zkušeně pohlídaly. Nakonec tak Mareš a spol. brali výhru 81:70.

Základní sestavy:
USK – Feštr, Mareš, Křivánek, Slavík, Votroubek
Děčín – Venta, Stria, Jiříček, Landa, Soukup

Body: Mareš 18, Feštr a Votroubek po 15, Křivánek 11, Grunt 9, Slavík 8, Vocetka 5 – Stria 17, Soukup 16, Vyoral 13, Bosák a Venta po 8, Jiříček 4, Bažant a Landa po 2; střelba 3 b.: 20/8 – 23/5; střelba 2 b.: 36/19 – 44/21; TH: 27/19 – 18/13; doskoky: 30:34 (útočné 7:13); chyby: 17:28; ztráty: 13:15; týmová validita: 98:48.

Ohlasy trenérů po utkání (převzato z webu soupeře):
Ken Scalabroni (kouč USK Praha): „Vždy, když s nimi hrajeme, je to vyrovnané a obtížné. Byli jsme zkrátka o něco lepší, to je celé. Měli jsme trochu štěstí, třeba když hráč Děčína hodil míč za sebe, Mareš ho chytil a dal lehký koš. Ale to se stane jen, když je vaše týmová energie pozitivní a tvrdě pracujete. Musím říci, že v posledních třech utkáních jsme dali za hlavu všechny ty problémy se zraněním hráčů a hráči přetavili negativní v pozitivní. Hrají s energií, chutí a těžko se teď porážejí. Musíme v tom pokračovat a nadále se zlepšovat. Nebylo to překrásné utkání, bylo tam spousta chyb a také emocí. Samozřejmě jsme za výhru moc rádi, protože potřebujeme každou výhru v současné situaci.“

Pavel Budínský (trenér Děčína): „Gratuluji USK k výhře. Utkání na Folimance jsou těžká. Rádi bychom aplikovali náš styl hry i při absenci hráčů Kaši a Houšky, byť nastoupil na minutu či dvě, protože měli naši hráči hned v poločase fauly – Landa a Soukup. Chtěli jsme hrát nátlakovou obranu a chtěli jsme USK dostat pod tlak. To nám nebylo umožněno. Z různých důvodů jsme se do toho nedostali. V tu chvíli nám kouskovaná hra moc nesedí a trpí náš útok, když nám chybí produktivita ze střední a dlouhé vzdálenosti, koukám, že máme 22% za 3 body. To je na Folimance zoufale málo. Proto z toho bylo tahavé utkání. USK při způsobu, jak brání, nás nutí do těchto střel, a když nedáme střely z dálky, dost se natrápíme. USK mělo dnes více produktivních hráčů hráčů, kteří trefovali důležité koše. Zaslouženě vyhrálo, pokud se budeme bavit o té produktivitě, ale řekl bych, že to byl souboj dvou stejných týmu. I když jsme se přiblížili na 64:64, dostali jsme trojku od Jirky Slavíka z rohu, a pak další. To byl podle mě klíčový okamžik, kdy jsme se dostali do problémů. A pak už jsme nebyli schopni to utkání v závěru zvrátit.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta