Rubriky
Sport Zprávy

Děčínský triatlonista Marek Peterka obsadil druhé místo v extrémním závodě na dálném Yukonu

DCIM100GOPROKanada-Yukon teritory-Whitehorse 30. 1. 2014 se na dálném Yukonu v Kanadě-kousek od města Whitehorse -Takhini Hotsprings, místě známém především zlatou horečkou koncem 19. století  a vyprávěním Jacka Londna o drsné přírodě dalekého severu, odstartoval extrémní závod ARTIC ULTRA-vytrvalostní běh v distancích maratonu, 100 a 300 mil.

Na start marathonu  se postavil i Děčínský triatlonista Marek Peterka a v čase 4 hodiny obsadil celkové druhé místo, když doběhl společně s dalším Čechem Vítem Syrovým, který žije dlouhodobě v Kanadě, za prvním, Italským profesionálem Stefanem Gregorettim, který v loňském roce vyhrál závod na 100 mil a akce pro něj byla přípravou na přechod ostrovů na dalekém severu Kanady, kde se teplota pohybuje pod -50C.Dle oficiálního webu pořadatele, divaci, kteří ho viděli informovali, že na trati přímo lětěl. Star závodu byl v 10.30 v Takhini Hotsprings při teplotě okolo -15C a slunečného počasí. V polovině maratonu se počasí značně změnilo, obloha se zatáhla, začla padat misty omrzlice a vlhkost.

Tím pádem sníh změnil svou struktůru a bylo velmi obtížné po něm běžet, protože se bořil a klouzal. Přesto místní obyvatelé říkají, že letošní zima ještě nedorazila, protože teploty se tu bežně pohybuji hluboko pod – 20C. Běželo se Yukonskou divočinou v blízkosti řeky Yukon, která je na většině mist zamrzlá. Akce má velmi přátelskou atmosféru a setkavají se tu lidé celého světa se svým, většinou velmi zvláštním životním příběhem a zkušenostma. Není vyjimkou 62 letý Australan, který přijel jako dobrovolník a nebo 67 Angličan, který absolvuje trať na 300 mil.

Marek Peterka
www.xterradecin.cz