Rubriky
Zprávy

Rozhodnutí antimonopolního úřadu odložilo opravy domova seniorů v Děčíně

domov pro seniory kamenicka_alesoMěsto Děčín získalo na přestavbu domova pro seniory dotaci 50 milionů korun. Teď ale není jasné, jestli ji stihne využít. Musí totiž znovu vypsat výběrové řízení na dodavatele. Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) to předchozí zrušil.

ÚOHS vyhověl námitce firmy Miras, kterou město z veřejné soutěže vyřadilo. Podle něj nesplnila potřebná kritéria.

„Bohužel 19. prosince jsme dostali rozhodnutí ÚOHS, že vyhověl námitkám firmy Miras a tím pádem musíme tuto stavbu začít znova výběrovým řízením,“ říká děčínský primátor František Pelant z ČSSD.

O problémech s představbou děčínského domova pro seniory natáčela reportérka Iva Zítková – PŘEHRÁT

Zrušení výběrového řízení si ale nechce nechat jeho vítěz, firma Viamont.

„Dostali jsme vyrozumění od firmy Viamont, která byla také jedním z uchazečů a v prvním výběru vyhrála, že podá správní žalobu na špatné rozhodnutí ÚOHS,“ vysvětluje Pelant.

Správní soud, který se teď připravuje, může ale trvat celé měsíce a městu tak hrozí, že přijde o evropskou dotaci z ROP Severozápad, která musí být proinvestována do roku 2015.

„Úpravou by nám tady na té terase vzniklo ještě jedno patro. A co je nejdůležitější, vchod do domova pro seniory bychom měli ze dvora,“ popisuje vedoucí děčínského domova pro seniory Jiří Hatlapatka plány, které se kterými se mělo letos začít.

Obyvatelé domova, kteří mnohdy žijí v malých pokojích po čtyřech, už nevěří, že se začátku stavby dočkají.

„Vůbec v posledních letech, deseti, dvaceti, co se věnovalo na různé rekonstrukce. Všechno je potřeba. Ale proč se nemyslí na tenhle úsek lidí? Naše už je to poslední cesta na světě. Odsud se už nikdo k normálnímu životu nedostane. Moje bydlení je postel a tahle skříň,“ stěžuje si seniorka Libuše Válková.

Vedení města uvažuje, že peníze přesune jinam, třeba na opravu centra kolem Tyršovy ulice. Jestli by se pak ještě našly peníze na domov pro seniory, v tuto chvíli nikdo nedokáže říct.

Autor:  Iva Zítková
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever