Rubriky
Zprávy

Mírnější zima šetří městům v Ústeckém kraji statisíce korun za údržbu silnic

zimni udrzba technika_alesoVíc než 220 milionů korun mají připraveny na zimní údržbu silnic velká města v Ústeckém kraji spolu s krajskou správou silnic. Částky se ale mění podobně jako počasí. Prozatím nemusela města za zimní údržbu příliš utrácet. Právě naopak a může za to hlavně mírnější zima.

Například v Děčíně ušetřili během prosince zhruba polovinu standardních výdajů na zimní údržbu.

„Je to asi 700 tisíc. Samozřejmě stroje jezdily, solily – hlavně kolem Vánoc byly ranní a odpolední mrazíky. Takže silnice a chodníky se udržovat musely,“ říká Markéta Lakomá z děčínského magistrátu.

Ještě větší rozdíl mezi současnou zimou a stejným obdobím loni je v Ústí nad Labem, kde se zatím prosypalo zhruba o 4 miliony méně.

O úspory, které silničářům přináší letošní zatím mírná zima, se zajímal redaktor Jan Bachorík – PŘEHRÁT

„Oproti loňskému období, kdy bylo utraceno 6 milionů a 200 tisíc, je to samozřejmě částka nižší,“ potvrzuje Romana Macová z ústeckého magistrátu. Méně peněz se zatím za zimní údržbu utratilo také v Teplicích.

Podobně je tom také krajská správa silnic, která má na starosti vozovky druhé a třetí třídy. Jen na soli ušetřili silničáři zatím 4 miliony korun. Peníze se tak použijí na opravy silnic.

„Není to tak, že bychom vůbec nesolili, protože mlhy způsobují namrzání vozovek i při těchto relativně vyšších teplotách. Někdy řidiči vidí, že jede sypač a solí v podstatě čistý asfalt, ale je to právě kvůli namrzání. Nicméně šetříme řádově třetinu,“ uvádí vedoucí odboru dopravy ústeckého krajského úřadu Jindřich Franěk a doplňuje:

„Jsou to jedny peníze, které jsou v rozpočtu Správy a údržby silnic, takže pokud je uspoří na zimní údržbě, použije je do oprav. Určitě by to bylo dobré, protože v letošním rozpočtu má zatím na opravy vyčleněno pouze 25 milionů. Takže každá koruna bude určitě dobrá.“

Jak hodně se ušetří a jaký bude na jaře celkový účet za údržbu, bude záležet na tom, jaká bude zima v lednu a v únoru, tedy v nejnáročnějších měsících na údržbu.

Autor: Jan Bachorík
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever