Rubriky
Turisti Zprávy

Lezci se přou o památník. Zničí nejhezčí věž v Tisé, zlobí se odpůrci

pamatnik tisa lezecV Tisé na Ústecku se ve středu sejdou zastánci a odpůrci návrhu vybudovat na dominantní skále Tlouštík u vstupu do Tiských stěn symbolický památník mrtvým horolezcům. S vizí přišel dlouholetý lezec Gerhard Tschunko, mnoho jeho kolegů ale s návrhem nesouhlasí.

„Naši zahynulí kamarádi a známí nám určitě stojí za to, aby jejich jména byla zvěčněna na místě, jež rádi navštěvovali,“ píše Tschunko na webu Lezec.cz, kde již žádá o příspěvek na vybudování památníku. Má podle něj stát asi 67 800 korun. Kromě tabulek se jmény horolezců plánuje skálu opatřit symbolem podaných rukou.

Zveřejnění žádosti a vizualizace pomníku ale na lezeckém webu okamžitě spustily obrovskou diskusi a většina diskutujících je zásadně proti.
„Nesouhlasím, aby něco takového hyzdilo jednu z nejhezčích věží v Tisé. Toto je přímo neúcta ke kamarádům, kteří už nejsou mezi námi. Určitě by si nepřáli nějaké vrtání do Tlouštíka,“ píše třeba uživatel s přezdívkou Dědek.

Právě ničení pískovcové věže všechny odmítavé reakce spojuje. Navíc památník horolezcům už je například ve skalách u Turnova. A v Tisé jen kousek od skal je malý hřbitov, kam by se něco podobného podle drtivé většiny diskutujících hodilo víc.

Autor návrhu už má většinu povolení
„Nemáme nic proti pietě, ale jinde a ne tak monstrózně. Kromě totální devastace věže Tlouštík je toto místo nevhodné i proto, že se tu kříží turistické trasy, proudí tudy davy lidí, a to místo tak vůbec nenabízí šanci k pietě,“ upozornil horolezec Filip Křivinka. Pomník by podle něj navíc nenávratně zničil několik výstupových cest do skal.
Jenže Tschunko už mezitím získal většinu povolení pro stavbu. Má souhlas obce Tisá i Lesů ČR a zastavit či aspoň změnit plány už může jen CHKO Labské pískovce. A tam zatím námitky neregistrují.

„Běží správní řízení o povolení památníku, zatím se ozval jen jeden s připomínkou. Bylo by nejlepší, kdyby se horolezci nějak dohodli,“ poznamenal Karel Stein z CHKO.

Autor: Andrea Angermannová
Zdroj: http://usti.idnes.cz/
Foto: lezec.cz