Rubriky
Zprávy

Letos se má rozhodnout o dostavbě dálnice D8 v Ústeckém kraji

D8 Dobkovičky duben 2009_alesoRok 2014 bude pro Ústecký kraj velmi důležitý. Začne se s novými stavbami některých silnic a hlavně se rozhodne o dostavbě dálnice D8. Tu brzdí sesuv nad Litochovicemi nad Labem. Tisíce tun zeminy se tam na rozestavěnou silnici sesuly po deštích loni v červnu.

Nejde ale o jediné problematické místo. Co možná nejdřív se má začít s průzkumy podloží a podle toho se rozhodne, jak bude stavba dálnice pokračovat.

Pokud dopadnou průzkumy dobře, dokončí se dálnice ve stávající trase. Pokud ale budou výsledky špatné, je v krajní variantě možné, že se bude hledat úplně nová trasa dálnice přes České středohoří.

 Stavba silnic zaujala Jana Bachoríka – PŘEHRÁT

„Nastane situace rozhodování, zdali je technicky a finančně únosné a správné řešit vyšší stupeň zabezpečení stability stávající trasy dálnice D8, nebo jestli budeme připravovat a řešit odklon té trasy mimo sesuvné území,“ řekl před časem František Zuckerstein z ŘSD.

Výsledky průzkumů by mohly být známy v létě. Už na jaře se ale začne se stavět hned na dvou důležitých silnicích v Ústeckém kraji.

„Plánujeme zahájení stavby I/27 Velemyšleves obchvat a přemostění Chomutovky, které je o délce2,6 kilometru, a stavbu I/62 Děčín – Vilsnice, které je o délce1,8 kilometru,“ říká Nina Ledvinová z ŘSD.

Na obě stavby už jsou ve Státním fondu dopravní infrastruktury peníze. SFDI má ale použití peněz na tyto stavby v lednu s konečnou platností potvrdit. Naopak plánovaná dostavba koridoru Most – Chomutov se odkládá.

„Tato stavba nefiguruje v seznamu SFDI na zahájení v roce 2014,“ dodává Ledvinová.

Ústecký kraj chce také v letošním roce začít se stavbou obchvatu Chomutova a Roudnice nad Labem. Stavět ale začne jen pokud na nové silnice dostane evropské peníze.

Zdroj: www.rozhlas.cz/sever
Autor: Jan Bachorík