Rubriky
Sport Zprávy

I bez Kouby a Sokyho jsme letos již potřetí skolili kolínské Medvědy!

17-10-2012-bc-kolinDěčínský kouč Pavel Budínský postrádal v zápase avizovanou dvojici podkošových borců, Míru Soukupa a Jakuba Houšku. Kolínští nastoupili se všemi hráči základní rotace, pouze bez mladíků Pavla Jiránka a Lukáše Horáka.

Průběh zápasu:
Válečníci vstoupili do utkání v hale Spojů velmi dobře a brzy se dostali také do vedení, když zkraje 3. minuty po dvou úspěšných trestných hodech Roberta Landy jsme vedli 6:2. Hráči Farfallina se sice dokázali v dalším průběhu úvodní periody dostat i do vedení, a to konkrétně v polovině 5. minuty po Horákově trojce na 11:10. Ve zbytku úvodní čtvrtiny však opět tahali za delší konec provazu naši hráči, kteří se hlavně díky produktivní dvojici Tomáš Vyoral – Bobo Landa dostali až do šestibodového vedení. Tečku za úvodní desetiminutovkou nakonec udělal koš Stanislava Zuzáka, kterým uzavřel na 18:22.

Druhou čtvrtku odšpuntoval košem s faulem ex-reprezentační křídelník Štefan Ličartovský, ale kdo čekal kolínské vzepětí, ten se mýlil. Děčínští v této herní sekvenci na kurtu jasně kralovali – a díky šňůře 11:0!, jež korunoval trefou z pole Jakuba Kaša, jsme se v polovině minuty 14. odpoutali na dvouciferný rozdíl. A za stavu 21:31 z kolínského pohledu si vzal lodivod domácích okamžitě oddechový čas. Ve zbytku prvního poločasu se sice Medvědi dokázali přiblížit až na dostřel pěti bodů, ale i díky razantnímu dopíchnutí Boba Landy téměř se závěrečným klaksonem jsme šli do kabin s desetibodovým náskokem v zádech. Na tabuli svítil po úvodní dvacetiminutovce průběžný stav 33:43.

Do druhého poločasu jsme vstoupili velmi dobře a po trefě Boba Landy na začátku 26. minuty vedli již o třináct punktů. Ještě v průběhu téže minuty se však za tři body trefili Sýkora a Zuzák, čímž odstartovali nápor svého celku. Kolínští snižovali naše vedení bod po bodíku a jejich tlak nakonec vygradoval až v posledních sekundách třetího kvartálu. Pečeť na třetí desetiminutovku dal košem zkušený forward domácích David Machač – a do poslední čtvrtiny se tak šlo za stavu 57:60 z pohledu domácích.

Srovnat průběžný stav se našemu sokovi podařilo hned úvodní trojkou čtvrtého kvartálu z rukou Mitchella – a ještě více rozjásal publikum zkraje minuty 34. Štefan Ličartovský, jenž také prohnal síťkou trojku a strhnul vedení na kolínskou stranu – 67:64. Válečníci však neztratili půdu pod nohama a brzy získali vedení na zpět na svou stranu – a když na konci 37. minuty Pavel Bosák získal míč, šel tvrdě do koše a mít do obroučky dotlačil, vzal si za stavu 69:77 domácí kormidelník time. Medvědi se však nevzdávali a zásluhou Sýkory se v posledních dvou minutách dostali dvakrát až na dostřel dvou bodů. Za stavu 79:81 však nejprve trefil jeden trestný hod Luboš Stria, po něm i Tomáš Vyoral… A po závěrečném hvizdu jsme tak mohli začít slavit velmi cenné vítězství 83:79…

Základní sestavy:
Kolín – Mitchell, Field, Ličartovský, Ladislav Horák, Machač
Děčín – Venta, Stria, Bažant, Jiříček, Landa

Body: Zuzák 17, Ličartovský 16 (5 asistencí), Mitchell 10 (9 asistencí a i získaných faulů; validita 20), Horák 10, Sýkora 7 (7 doskoků), Lewis 7, Machač 6, Field 4 (9 doskoků – 4 útočné), Harčár 2 – Landa 20 (8 doskoků – 3 v útoku a 7 plusových faulů), Vyoral 16 (9 doskoků, 5 F+ a 4 asistence; užitečnost 25), Bažant 13 (z pole 6/5, trojky 1/1, TH 2/2), Stria 12 (7 asistencí i získaných faulů), Bosák 10, Kaša 6, Jiříček, Linhart a Venta po 2 ; střelba 3 b.: 25/6 – 15/4; střelba 2 b.: 46/25 – 52/30; TH: 13/11 – 15/11; doskoky: 35:36 (útočné 10:9); chyby: 20:19; ztráty: 15:16; týmová efektivita: 83:90; počet diváků: 610; nejlepší hráč utkání: Robert Landa (Děčín).

Názory trenérů po utkání (převzato z kolínského webu):
Predrag Benáček (Kolín): „Gratuluji Děčínu k vítězství. Vyhrál zaslouženě. Je to přesně tak, jak říkal trenér Budínský. Vedli 37 minut a bojoval od první do poslední minuty. Pro nás nebyla výhoda, že hráli bez dvou základních pivotů, pro nás to byla nevýhoda, protože s těmi malými hráči jsme se nevypořádali v útoku, ani v obraně. Celý první poločas jsme hráli špatným způsobem. Stříleli jsme jenom trojky. Nedávali jsme balón pod koš. Měli jsme hrát přes pivoty, ale hráli jsme to úplně opačně. Velmi špatně jsme řešili v obraně některé situace. Pro nás je trest, když hrajeme v televizi, protože každý televizní zápas hrajeme strašně nekoncentrovaně. Dneska to bylo krásně vidět na začátku utkání. Prvních 10 minut byli hráči úplně nekoncentrovaní. Nedělali jsme to, co jsme měli. Děčín toho využil, je to tým s dobrými hráči. Bojovali, chtěli vyhrát a zvítězili. Ještě jednou gratuluji.“

Pavel Budínský (Děčín): „Vyhráli jsme podruhé v Kolíně, máme velkou radost. Vyhráli jsme při absenci našich dvou klíčových podkošových hráčů Soukupa a Houšky. Všem chci poděkovat, jak se s touto situací srovnali. Věděli jsme, že Kolín má v poslední době velmi dobré výsledky. Vyhrál pět zápasů ze šesti. Ale my jsme hráli kolektivně, rychle. První poločas byl z naší strany parádní. Narůstající tlak ve druhém poločase jsme ustáli, přestože jsme šli na minus tři, pak jsme se vrátili zpátky k původní hře. Myslím si, že jsme si výhru zasloužili, protože jsme byli lepším týmem. Vedli jsme skoro 37 minut. Pro nás je to velmi důležitá a cenná výhra. Klobouk dolů před mým týmem, děkuji jim.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta