Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci vyloupili „orlí hnízdo“!

bk-decin-bk-prostejovProstějovský kormidelník Zbyněk Choleva měl v utkání k dispozici jedenáct hráčů a nikdo ze základní osy týmu mu nechyběl; během zápasu se ale Orlům zranil point guard či křídelník Pavel Slezák. Naopak děčínský kouč Pavel Budínský stejně jako v zápase s Opavou postrádal dvojici Jakub Kaša – Honza Jiříček, navíc do Prostějova nevycestoval s týmem ani Lukáš Linhart (na naší lavičce tak bylo k zápasu připraveno deset hráčů).

Průběh zápasu:
Do utkání na Hané jsme vstoupili velmi dobře a již v polovině 2. minuty po koši Boba Landy jsme vedli 6:2. Dostat se do většího trháku nám však Orli nedovolili, naopak se průběžné skore vyrovnalo a oba sokové se přetahovali o každý bodík – to dokresluje jasně i stav z konce 5. minuty, kdy se zpoza perimetru prosadil Vojtěch Bratčenkov a strhnul vedení na stranu svého celku – 11:10. Nejtěsnější možné vedení si nakonec Prostějovští udrželi až do konce první čtvrtiny, za níž udělaly tečku dvě úspěšné šestky Tomáše Vyorala – 18:17.

Krátce po startu druhé desetiminutovky se naši hostitelé odpoutali na pětibodový rozdíl, a to konkrétně na začátku 13. minuty po koši Ondřeje Kohouta na 26:21. Naštěstí do většího bodového rozdílu jsme Švrdlíka a spol. nepustili, díky šňůře 6:0 jsme se navíc během necelých dvou minut opět dostali do těsného vedení. Svůj náskok jsme v závěru první půle dokonce natáhli až na pět bodů, ale úplný závěr prvního poločasu nakonec ovládli Hanáci, kteří také díky závěrečnému koši z produkce Jana Kratochvíla odcházeli do kabin mírně spokojenější za stavu 39:37.

Ve třetí periodě, stejně jako v té předcházející, odstartovali domácí aktivně a díky rychlým pěti bodům dvojice Marko – Pandula se utrhli na 44:37. To však byla na dlouhou dobu poslední radost Cholevovy družiny, když domácím až do 28. minuty totálně vyschnul střelecký prach. Tento výpadek domácí družiny dokázali Válečníci zužitkovat a díky šňůře 14:0 korunované dvěma úspěšnými trestnými hody Míry Soukupa jsme byli v polovině 28. minutě naopak ve vedení o sedm punktů my – na tabuli svítil v té době stav 44:51. Tečku za vydařeným třetím kvartálem z naší strany nakonec udělal Luboš Stria, jenž po asistenci Tomáše Vyorala prohnal síťkou trojku a uzavřel průběžný stav po třiceti minutách na 52:58.

Poslední čtvrtina řádné hrací doby byla velmi specifická – Orli se několikrát dokázali přiblížit na rozdíl jediného bodu, ale srovnat či dokonce otočit skore jsme prostějovské družině nepovolili. Vyrovnaný zápas se tak rozseknul až v samém závěru. 39 vteřin před závěrečnou sirénou proměnil obě šestky Dušan Pandula a snížil na 76:77; o dvacet sekund později pak na sebe vzal zodpovědnost Tomáš Vyoral, jenž nás košem s faulem odpoutal na 76:80. Další střely už se neuchytily, a to ani u jednoho z týmů, takže z prostějovského Sportcentra – DDM si odvážíme megacenné dva body za vítězství 80:76!

Základní sestavy:
Prostějov – Marko, Slezák, Pandula, Švrdlík, Nečas
Děčín – Venta, Stria, Bažant, Landa, Houška

Body: Bohačík 16 (+ 5 získaných faulů; trojky 7/3), Kohout 15 (z pole 7/5, trojky 1/1; TH 4/4), Pandula 13(7 F+ a 5 doskoků), Švrdlík 11, Bratčenkov 7, Nečas 6, Marko a Slezák po 3, Kratochvíl 2 – Vyoral 16, Landa 12 (+ 8 doskoků – 7 útočných; 6 F+; TH 8/8), Bosák 12, Stria 11 (5 F+; trojky 4/2), Soukup 9 (+ 6 doskoků – 4 útočné), Venta 8, Bartoň 5 (+ 6 doskoků), Houška 5, Bažant 2; střelba 3 b.: 25/7 – 16/4; střelba 2 b.: 30/19 – 42/21; TH: 24/17 – 29/26; doskoky: 20:37 (!) – (útočné 6:15); chyby: 24:25; ztráty: 13:18; týmová efektivita: 67:78; nejlepší hráč utkání: Tomáš Vyoral (Děčín).

Ohlasy trenérů po utkání (převato z webu Prostějova):
Zbyněk Choleva (Prostějov): „Domácí porážka pochopitelně mrzí. Měli jsme problém ve chvíli, kdy se nám zranil Pavel Slezák, který musel odstoupit kvůli zranění. Hlavní problém jsme ale měli na doskoku. Prohráli jsme o sedmnáct doskočených míčů – a to je strašně vysoké číslo. Upozorňovali jsme na to v poločase, ale nepomohlo to. Vítězství jsme ztratili právě díky malému počtu doskočených míčů.“

Pavel Budínský (Děčín): „Je zřejmé, že v Prostějově se často vyhrávat nebude. Bylo jasné, že k úspěchu budeme potřebovat nadstandardní výkon. To se podařilo. Hráli jsme poměrně disciplinovaně a Prostějov přeskákali. K tomu jsme měli opravdu vysoké procento úspěšnosti trestných hodů. V závěru na sebe vzal zodpovědnost Vyoral, který přesně provedl závěrečnou akci. Je to zatím naše nejcennější vítězství.“
Tomáš Vyoral (Děčín): „Myslím, že jsme dnes předváděli kvalitní týmovou obranu, která pro nás byla klíčem k úspěchu. V útoku jsme působili nesobecky a dokázali jsme i tým Prostějova přeskákat na útočném doskoku, což byl také velmi důležitý faktor utkáni. Jsem rád, když zápas šel do koncovky, že se mi povedla.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta