Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci další domácí zaváhání nedopustili. A Tuři tak odjeli s prázdnou…

turi-svitavy_ValentaDěčínský kormidelník Pavel Budínský stále postrádal v sestavě duo Honza Jiříček – Jakub Kaša. Hostující kouč naopak přivezl na sever Čech kompletní dvanáctičlennou enklávu.

Průběh utkání:
Utkání sice odšpuntovala trojka z rukou Roberta Landy, ale jinak hosté na začátku utkání pěkně kousali a drželi se i v mírném vedení. Od stavu 7:9, který získal pro hosty v polovině 3. minuty košem Kyles, jsme se ale díky šňůře 9:2, kterou korunoval zkraje 6. minuty dopíchnutím neúspěšné střely Pavel Bosák, dostali do pětibodového vedení – a za stavu 16:11 si po této bodové spršce vzal hostující kouč oddechový čas. Svitavští se v samém závěru úvodního kvartálu přitáhli až na rozdíl dvou punktů, ale koše Míry Soukupa a Tomáše Vyorala nám nakonec zajistily po úvodní čtvrtce šestibodové vedení – 28:22.

V průběhu téměř celé druhé periody jsme si náskok vybojovaný na konci té úvodní udržovali, navíc ho ještě mírně navyšovali. Na dvoucifernou hodnotu se pak naše vedení vyšplhalo v samém závěru minuty 14., kdy se z pole prosadil Luboš Stria a zvýšil na 36:26. Tuři naši „defe“ ovšem i nadále zlobili a za necelé dvě minuty dokázali ze svého manka šest pointů smazat, takže po Šindelářově trefě ze závěru 16. minuty svítil na tabuli stav 39:35. Do konce úvodní půle jsme však další snížení našeho náskoku nedopustili, naopak k němu ještě dva bodíky přihodili, takže do kabin se odcházelo za příznivého stavu 48:41 pro válečnickou družinu.

Druhý poločas odstartovali Děčínští stejně jako ten první, tedy trojkou, tentokráte v podání Luboše Strii, ale to byla bohužel na delší dobu také poslední radost borců v bílých dresech. Východočeši tažení především americkým duem Kornowski – Kyles postupně ztrátu smazávali, až se po dvou slepených trefách prvně jmenovaného přiblížili v závěru 25. minuty na rozdíl jediného punktu – 55:54. Válečníci naštěstí zabrali v pravý čas a díky košům Luboše Bartoně a Míry Soukupa se do našich řad opět vrátil potřebný klid a rozvaha. Po timu svitavské lavičky se nám dokonce podařilo opět vybojovat dvouciferné vedení, když na přelomu 27. a 28. minuty vzal Luboš Bartoň míč na polovině hřiště, prosvištěl celou hostující obranou – a ještě navíc za ohromného aplausu publika skóroval. Svým příspěvkem tak zvýšil na 65:54; i když jsme až třináctibodový náskok neudrželi, před závěrečnou čtvrtkou řádné hrací doby jsme i přesto byli ve vedení 69:61.

Jenže… úvod čtvrtého kvartálu patřil jedinému muži, a to ex-levickému křídelníkovi Davidu Kylesovi, jenž šesti body v řadě přitáhl svou družinu na dostřel jediného koše. Od stavu 69:67 jsme však naštěstí opět zabrali a začali tahat za delší konec provazu my. Ústředním děčínským skórerem v této herní sekvenci byl Luboš Stria, jenž nejprve v polovině 34. minuty procedil síťkou obě šestky, aby za okamžik trefou zpoza perimetru nás odpoutal na 78:71. Svitavský kouč si vzal první time-out záhy za stavu 80:71, druhý v polovině minuty 36. po dalším přesně mířeném dalekonosném projektilu v podání Luba Strii – tento okamžik, kdy svou trefou zvýšil na 85:71, byl pro další vývoj utkání zlomový. Tuři už v samém závěru takový odpor nekladli, a my jsme byli dokonce velmi blízko vstřelit kýženou stovku! To se nám sice nakonec nepodařilo, ale rozhodně nemusíme smutnit, jelikož díky výhře 99:79 jsme se navíc posunuli na 3. místo v tabulce…

Základní sestavy:
Děčín – Venta, Stria, Bažant, Landa, Houška
Svitavy – Moravec, Kyles, Peterka, Kornowski, Sedlák

Body: Stria 23 (trojky 9/5), Bartoň 17 (dvojky 10/8), Venta 13 (+ 10 asistencí a 7 získaných faulů; TH 7/7; validita 24), Bosák 11, Soukup 10 (+ 10 doskoků – 4 útočné -> double-double; 5 F+; užitečnost 23), Landa 9 (+ 10 doskoků – 4 útočné), Houška 6 (+ 11 doskoků – 4 v útoku; 2 bloky), Vyoral 6, Bažant a Linhart po 2 – Kyles 16 (+ 5 získaných faulů), Kornowski 16, Jelínek 10 (+ 5 doskoků), Šindelář 9, Sedlák 7, Macela 6, Moravec 5 (+ 8 asistencí), Teplý 5, Peterka 3, Harčár 2;střelba 3 b.: 19/7 – 17/5; střelba 2 b.: 47/31 – 49/28; TH: 19/16 – 15/8; doskoky: 42:14! (útočné 18:5!); chyby: 19:25;ztráty: 20:7; týmová efektivita: 129:74; nejlepší hráč zápasu: Luboš Stria (Děčín).

Názory trenérů po utkání: 
Pavel Budínský (Děčín):
 „Děkuji za gratulaci. Svitavy hrály velmi sympaticky, od začátku se hrálo ve vysokém tempu. Řekl bych, že to je podobným složením obou týmů. Byla to takový útočná přestřelka. Myslím, že jsme k vývoji skore přispěli, že jsme v některých pasážích dělali elementární chyby. My máme 20 ztrát a soupeř jen 7. To nás neustále brzdí od toho, abychom si zápas zjednodušili nebo abychom ho mohli i dřív zavřít. Na druhou stranu musím říct, že po několika zápasech na to tým dobře zareagoval, a přestože se Svitavy držely, tak poslední čtvrtina rozhodla o našem dvacetibodovém vítězství. Jsem moc rád za koeficient celého týmu, 129 je pěkné číslo, ale jak říkal kolega, cenná byla práce na doskoku, což bylo klíčové. Všichni tři pivoti skvěle bojovali, chodili za akcí, a proto jsme si taky vytvářeli druhé šance, z nichž jsme skórovali. Bylo to moc pěkné utkání, Svitavy hrály v tempu, chytrý basketbal se sedmi ztrátami. Pro nás je to důležitá výhra a vzpruha do další práce.“

Lubomír Růžička (Svitavy): „Blahopřeji Děčínu a trenéru Budínskému k zaslouženému vítězství. Rozdíl ve skore je nakonec 20 bodů, ale my jsme chtěli lepší výsledek. Myslím, že jsme tři čtvrtiny pomýšleli na lepší výsledek. Bohužel v té poslední jsme se rozpadli. Utkání rozhodla naše špatná práce na doskoku, respektive výborná práce všech tří pivotů Děčína. Všichni se dostali nad 10 doskoků. Také je rozdíl ve druhých šancích 20-4. To rozhodlo dnešní utkání.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta