Rubriky
Sport Zprávy

Triade aneb rok 2013 triatlonového oddílu

sportovec_xtera_alesoTriatlon – to je plavání, cyklistika a běh. Tento krásný a náročný sport má za sebou další sezónu.

Děčínský triatlonový oddíl Triade tak může bilancovat svou letošní úspěšnou činnost.

Díky dobrým výsledkům, kvalitním triatlonovým závodům pořádaných v Děčíně a rostoucí členské základně se rok 2013 opravdu vydařil a opět posunul pomyslnou laťku výše.

V současné době má oddíl včetně dětí 25 aktivních sportovců, kteří se za rok zúčastnili celkem 32 triatlonových závodů v dospělých i dětských kategoriích, a to nejen v České republice, ale i na mezinárodním poli v Německu, Norsku a na Slovensku. Celkem to bylo přes 100 individuálních startů v triatlonových závodech.

Jako výkon roku byla ohodnocena účast Honzy Paciny na Mistrovství světa v Xterra triatlonu na Hawaji a účast Vladimíra Peška a Marka Peterky na nejtěžším dlouhém triatlonu na světě NORSEMAN IRONMANu (3,8 km plavání, 180km cyklistika a 42 km běh). Tento závod je extrémně obtížný zejména díky drsným klimatickým podmínkám a velkému převýšení.

Oceněny byly také mistrovské a vicemistrovské tituly Jana Paciny a Víta Veselého.

Nejúspěšnějším dětským závodníkem je Marek Peterka, který měl souvislou sérii 4 vítězných závodů za sebou.

I v dalších závodech sezóny vystoupali děčínští závodníci několikrát na stupně vítězů.

Posledním startem roku byl tradičně terénní triatlon u Máchova jezera – Macháčský pohodář, kterého se zúčastnilo přes 300 triatletů všech věkových kategorií.

Samozřejmostí je účast členů oddílu na dalších sportovních akcích, jako jsou atletické závody včetně maratónů a závodech na horských kolech.

 

Triade, to jsou i velké sportovní akce pořádané v Děčíně jako je Iron Dumpling aneb Železný knedlík, Xterra Děčín a dětský duatlon. Zejména dětské závody získávají na popularitě a mají vždy strhující atmosféru – to je nejen velký příslib do budoucna ale i ukázka toho, že děti neztratily chuť sportovat.

Závěrečnou akcí sezony byl „Běh 17.listopadu“ na 5km na dráze a dětské běhy od 200m po 800m.

Díky zakladatelům závodu Jaroslavu Hauzírkovi, Marku Peterkovi a partě pořadatelů ASK Děčín se podařilo vybudovat akci s účastí vice než 200 sportovců a hlavně velmi důstojnou oslavu Státního svátku a uctít tak památku všech obětí komunismu.

 

V roce 2014 se někteří vybraní členové klubu zúčastní Mistrovství Evropy v triatlonu Ironman v Německém Rothu, nejstarším závodu na kontinentu a zároveň největší a nejprestižnější akci tohoto druhu.

 

Musíme zmínit další úspěch na poli pořadatelském. Jeden ze zakladatelů závodu Xterra Děčín a mistr světa v kvadriatlonu Lukáš Matys byl vrcholovým členem pořadatelského týmu olympijských her v Londýně 2012 a na tento úspěch navazuje prací pro Hry Britského společenství 2014 ve Skotsku a to s jako hlavní manažer pro triatlon – blahopřejeme!

 

Tým kolem Xterry Děčín věnoval již pres 130 000,-Kč na podporu handicapovaným dětem a za to jim patří nejen uznání, ale i velký respekt.

 

Na závěr chceme poděkovat všem partnerům, městu Děčín, skupině ČEZ a hlavně také nadšencům a dobrovolníkům, bez kterých by nebylo možné akce pořádat.

 

Video, fotky a jiné informace naleznete na www.triade.cz

www.xterradecin.cz a www.cybi.cz/knedlik

Marek Peterka
Triade Děčín