Rubriky
Zprávy

Strážníci mají pod dohledem další část Bynova

kamera_dc9Další část bynovského sídliště je pod stálým dohledem kamerového systému děčínské městské policie. Technici minulý týden dokončili instalaci kamery, která je umístěná na střeše panelového domu v ulici Teplická. Pod dohledem strážníků je část ulic Teplická, Na Pěšině, výjezd z města a také tamní noční podnik blízko konečné zastávky autobusu a benzínová čerpací stanice.

Rozšíření navazuje na projekt z roku 2012, kdy strážníci nainstalovali do bynovského sídliště první kameru v ulici Na Pěšině. „Kamera v Děčíně IX se za rok působení velmi osvědčila a předpokládám, že stejně tomu bude i v případě nového kamerového bodu. Zejména tamní noční podnik resp. jeho hosté jsou častým zdrojem stížností. Díky kameře budeme mít lepší přehled a případná reakce na nějakou událost bude také rychlejší. Pod dohledem budeme mít i několik desítek parkovacích míst,“ uvedl ředitel děčínské městské policie Marcel Horák. Zdůraznil, že dalším a velmi podstatným přínosem, je zvýšení pocitu bezpečí obyvatel sídliště. „V průzkumech, které jsme provedli, jednoznačně kamerový systém vychází jako projekt, který k pocitu bezpečí přispívá nejvíce,“ řekl ředitel.

Za nový kamerový bod zaplatilo město částku tři sta čtyřicet tisíc korun. Osmdesát procent z této částky se městu podařilo získat z dotace Ministerstva vnitra ČR.

Kamerový systém patří k jednoznačným prioritám vedení města. Současně s instalací nové kamery, na kterou se podařilo získat dotaci, začíná rekonstrukce dvou kamerových bodů v děčínské čtvrti Podmokly. „Jedná se o patnáct let staré kamerové body, které nutně potřebují kompletní rekonstrukci, aby je mohla skutečně efektivně využívat jak městská, tak státní policie. Rekonstrukci těchto kamer chceme stihnout ještě v letošním roce. Počítáme s tím, že budeme i v dalších letech s postupnou modernizací kamerového systému pokračovat. Konkrétně příští rok počítáme s obnovou dvou kamerových bodů a modernizací záznamového zařízení,“ uvedl děčínský primátor František Pelant. Dodal, že po dokončení modernizace kamerového systému se bude počet kamer postupně rozšiřovat. „V současnosti máme pokryté nejrizikovější lokality. Zaznamenáváme ale řadu podnětů občanů, kteří chtějí umístit nové kamery v okolí jejich bydliště, protože se v monitorovaných lokalitách cítí bezpečněji a v rámci finančních možností města chceme občanům vycházet vstříc,“ dodal primátor.

Mgr. Tomáš Pavlík, MBA
Městská policie Děčín