Rubriky
Zprávy

Němci převzali gang zlodějů aut z Děčínska, už sedí v saských celách

spolecna policejni kontrolaČlenové děčínského gangu, který kradl auta hlavně v Drážďanech a okolí Pirny, už jsou v saských věznicích. Jejich předáním do Saska vyvrcholila několikaměsíční akce Pitralon, na které se od února podíleli detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a saští a severočeští kriminalisté.

„Pět hlavních podezřelých bylo vydáno z České republiky do Německa na základě evropských zatykačů 6. prosince v Petrovicích. Všichni byli předvedeni před vyšetřujícího soudce, od té doby jsou v různých saských věznicích,“ sdělil mluvčí saského zemského kriminálního úřadu Tom Bernhardt.

Policisté gang pozatýkali 8. října. V severních Čechách zadrželi pět mužů ve věku od 33 do 35 let, kteří na Děčínsku bydleli, měli dílny i sklady. V Německu kradli hlavně auta značek Volkswagen a Škoda, a to minimálně od začátku roku 2012.

Vyšetřovatelé muže viní minimálně z třiceti krádeží s celkovou škodou šest milionů korun. Podle kriminalistů ale ještě bude toto číslo stoupat.

„Kromě pachatelů k nám z Čech 19. prosince dorazilo i pět zadržených vozidel, tři motory a další díly a součástky nalezené při domovních prohlídkách. Vše je nyní evidováno a předáváno k dalšímu zkoumání technickým znalcům,“ popsal Bernhardt.

Gangy sleduje mezinárodní tým
Členové gangu jsou podezřelí, že auta ukradená v Německu doma rozebírali a prodávali je přes internet jako náhradní díly. Policisté při devíti prohlídkách v bytech, skladech a garážích našli kromě ukradených aut a dílů i doklady, peníze a také jednu nelegálně drženou pistoli.

„Celá skupina pracovala velmi profesionálně, s jasně rozdělenými úkoly. Měla kvalitní vybavení včetně speciálních nástrojů,“ přiblížil mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

S českými zlodějskými gangy složenými z Čechů i z cizinců se potýká Německo a Rakousko od vstupu České republiky do Schengenu. Zatímco v Česku od té doby počet krádeží aut klesá, za hranicemi mizí luxusních aut stále víc.

Letos v březnu proto vznikl společný vyšetřovací tým „JIT“, který se skládá z policistů, státních zástupců a soudců Česka, Německa i Rakouska.

Autor: Andrea Angermannová
Zdroj: http://usti.idnes.cz/