Rubriky
Zprávy

Děčínští strážníci chystají jako první v zemi vlastní podrobnou mapu kriminality

mpdecin_alesoZajímalo by vás, kde jsou ve vašem městě nebezpečná místa, kterým je lepší se vyhnout? Mapu, ve které budou vyznačená, spolu hernami a počty přestupků, teď připravují děčínští strážníci. Inspirovali se přitom už existující internetovou stránkou mapakriminality.cz. Tam si můžete přečíst třeba to, kolik se vaší čtvrti stalo od začátku roku krádeží nebo loupežných přepadení.

„Rozkliknu levou část města, zde se mi objeví tabulka, kde mám jednotlivě popsány kriminální činy, jako je znásilnění, fyzické útoky, krádeže, řízení pod vlivem. A z toho vychází, žepravá část Labe je méně bezpečná než levá,“ ukazuje paní Helena, která žije celý život v Děčíně.

V počítači si prohlíží rudá políčka na přiblížené mapě kraje. Když na něj klikne, ukáže se číslo 311,4. Když se podívám na vysvětlivku indexu kriminality, tak je to počet trestných činů na 10 tisíc obyvatel za zvolené období. Což si myslím, že je tedy velmi zarážející,“ konstatuje.

Z barevného grafu s údaji o Ústeckém kraji vyplývá, že se od ledna do října stalo na tomto území bezmála 26 tisíc trestných činů. Paní Helenu čísla nepřekvapují.

 O mapě kriminality informovala reportérka Iva Zítková – PŘEHRÁT

„Nemohu říct, že by mě to zaujalo, protože jsem si vědoma toho, co se tady v okolí děje. Sleduji to na každém kroku. Vidím krádež u souseda, týden předtím krádež u kolegyně v práci, vykradení v bytů, takže mě to ani tak nepřekvapilo,“ říká.

Děčínsko, kde žije, přitom stále patří v Ústeckém kraji mezi bezpečnější místa. Na deset tisíc lidí tu připadá 285 trestných činů. Na Mostecku je to 406. Stávající mapa kriminality, kterou zpracovává podle policejních statistik Otevřená společnost ops, je podle ředitele děčínské městské policie Marcela Horáka spíše orientační.

„Chceme tu mapu, která je teď taková hodně obecná, povznést na mnohem vyšší úroveň. Pravděpodobně budeme v tomto ohledu zkušební město, tak uvidíme, jak se to bude dařit rozvíjet a zavádět do praxe,“ vysvětluje Horák.

Mapa by měla zahrnovat nejen trestné činy, ale i přestupky, a ukazovat místa, kde jsou herny nebo sociálně vyloučené lokality.

„Proto tam právě chceme hlavně to předpovídání, predikci, abychom věděli, co nás kde eventuálně může čekat, a mohli hledat způsob, jak tomu předcházet. Honit jen tu trestnou činnost, když už se děje, je trochu pozdě. Takže my bychom radši, kdyby k tomu nedocházelo a dokázali jsme tomu předejít,“ dodává Horák.

Změnit by se také mohla smutná čísla o objasněnosti trestných činů. V Ústeckém kraji se totiž podaří vypátrat pachatele jen ve 46 procentech případů.

Autor: Iva Zítková
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever