Rubriky
Kultura Zprávy

Děčínský zámek je nejnavštěvovanější památkou v Ústeckém kraji

zamek-slavnostiS podzimními dny přichází čas zhodnotit letošní návštěvnickou sezonu na děčínském zámku.

Rok 2013 na všech památkách obecně, a ani děčínský zámek není výjimkou, ovlivnilo počasí. Velmi výrazně se samozřejmě projevila červnová povodeň, která paralyzovala dopravu a tím i cestovní ruch. Ani tropické počasí, které naopak panovalo v létě, není pro památky ideální. „Celkově jsme zaznamenali drobný pokles v návštěvnosti, konkrétně o 3,5%, což v dané situaci můžeme hodnotit jako velmi dobré číslo,“ říká ředitelka Zámku Děčín p. o. Iveta Krupičková. Pro srovnání – na objektech Národního památkového ústavu v Ústeckém kraji poklesla letos návštěvnost o celých 11 %. Děčínský zámek tak stále zůstává nejnavštěvovanějším hradem či zámkem na severu Čech.

Velkou výhodou zámku oproti konkurenčním objektům je především široká nabídka pro různé skupiny návštěvníků. Kromě klasických prohlídek jsou připraveny produkty pro rodiny s dětmi a dětské skupiny (ZŠ, MŠ). Během roku fungují školní programy, během všech prázdnin dětské prohlídky s komtesou a také zážitkové prohlídky s Černým rytířem. Na listopad a prosinec jsou letos nově nachystané školní prohlídky zaměřené na Vánoce.

Zvláštní kapitolou jsou prohlídková představení za účasti živých herců. Letos v srpnu měla premiéru kompletně přepracovaná verze oblíbených nočních prohlídek s novými postavami, scénářem, kostýmy i rekvizitami, která se odehrává v nových prostorech. Pro období adventu je určena hraná prohlídka na téma vánoční svátky v rodině Thunů, která bude i letos na programu adventního trhu a další reprízy se odehrají o vánočních prázdninách.

Zásadní událostí roku 2013 bylo otevření terasových zahrad na jižní straně. Od počátku července tak obyvatelé i návštěvníci města mohou využít tento malebný a dosud skrytý kout našeho města k procházkám i odpočinku. Jižní zahrady se také nabízejí jako místo pro netradiční kulturní akce. V srpnu a září zde uvedlo Činoherní studio Ústí nad Labem s velkým úspěchem svou verzi slavného dramatu „Romeo a Julie“. Všechna tři představení byla vyprodána. V současnosti se jedná o podobné akci v příštím roce.

Na poli propagace zámek vstoupil do několika síťových projektů, které by měly opět zlepšit povědomí o Děčínu a jeho nejvýznamnější památce jak na české tak na německé straně. Kromě projektu „Otevřte 13. komnatu“, který probíhá již druhým rokem, se děčínský zámek zapojil do věrnostního programu NPÚ a navázal také mnohem intenzivnější spolupráci s Tourismusverbandem Sächsische Schweiz. V příštím roce bude díky tomu jako jediný český objekt zahrnut do marketingové akce na podporu nejzajímavějších památkových objektů česko-saského Švýcarska.

Kaňkou na letošním roce tak zůstává jen další odklad zpřístupnění prohlídkové trasy v jižním křídle. „Bohužel v tomto ohledu jsme závislí na zápůjčkách exponátů ze státních institucí, především NPÚ a Národní galerie. Obě instituce však v letošním roce procházejí složitou vnitřní reorganizací, která se negativně promítla do výrazného zdržení při schvalování zápůjček mobiliáře pro naší chystanou expozici,“ vysvětluje Iveta Krupičková. K otevření expoziční části jižního křídla by tak mělo dojít na počátku návštěvnické sezony 2014.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz