Rubriky
Sport Zprávy

BK Děčín vs Tuři Svitavy

Tuři Svitavy vs BK DěčínMinulou středu sice ztratili Válečníci na domácí půdě v koncovce utkání s Opavou, ale v neděli si dokázali vylepšit náladu, když po několika letech půstu jsme dokázali vybojovat výhru v Prostějově! Na tohle cenné vítězství budou chtít naši hráči navázat tuto středu, kdy v ČEZ Sportcentru přivítají v rámci 18. kola Mattoni NBL svitavské Tury.

Se Svitavami se potkáme letos již podruhé. V prvním vzájemném měření sil v „tuřím výběhu“ jsme dokázali zvítězit sedmibodovým rozdílem po výsledku 81:74 (Stria a Venta po 19, Bartoň 16 – Kyles 19, Jelínek a Kornowski po 15). Výčet svitavských top skórerů z tohoto špílu přesně odpovídá i tomu, kdo letos patří mezi hlavní tahouny soupeřovy družiny.

Trenér Lubomír Růžička se tak může opřít především o pivota Kennyho Kornowskiho, jenž po dokončení americké univerzity působí v Evropě prvním rokem; druhým ústředním tahounem Turů pak je křídelník David Kyles, jenž tým před sezonou posílil ze slovenských Levic. Třetím do party je pak další podkošový hráč, ex-kolínský Jiří Jelínek.

V loňské sezoně skončili Svitavští ve skupině A2 předposlední, a kdyby se nezrušila baráž, museli by se o bytí a nebytí v nejvyšší soutěži pořádně porvat. Ani v letošní sezoně se však našemu středečnímu sokovi nedaří dostat ze spodních pater tabulky, když aktuálně mu patří předposlední 11. místo, a to s bilancí pěti výher a dvanácti porážek.

Aktuálně navíc trápí Tury šňůra čtyř porážek v řadě. Nejprve odjeli Jelínek a spol. s prázdnou ze hřiště USK Praha, poté padli doma s Ostravou, jednoznačně byli setnuti v Pardubicích a o tomto víkendu nestačili doma ani na Kolín, kde ve vypjaté koncovce padli 66:69 (tahouni Svitav: Kornowski 24, Kyles 23, Macela 9). Mimochodem, tříbodovým rozdílem padly Svitavy i ve zmiňovaném domácím špílu s ostravskou Novou hutí, a to trojkou v poslední vteřině zápasu…

Děčínští hráči tedy dokázali v nedělním zápase zvítězit na hřišti prostějovských Orlů, když v závěru zápasu jsme byli v plusu jednoho bodu, načež následně rozhodl košem s faulem Tomáš Vyoral. A ten svým bodovým příspěvkem uzavřel zápasový účet na 80:76 pro náš celek (Vyoral 16, Bosák a Landa po 12 – Bohačík 16, Kohout 15, Pandula 13).

Nejlepší střelci Turů v dosavadním průběhu soutěže:
Kenny Kornowski – 18,9 bodu, 8 doskoků a 6 získaných faulů na utkání
David Kyles – 15,8 bodu, 5 doskoků i F+ na zápas
Jiří Jelínek – 11,2 bodu a 7 doskoků na utkání

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta