Rubriky
Kultura Zprávy

Advent na zámku

zamek advent 2011S prodlužujícími se večery pomalu přichází čas adventu. Okamžiky klidu a relaxace v předvánočním shonu můžete nalézt na děčínském zámku.

Také v letošním roce je pro návštěvníky připravena celá řada kulturních akcí pro všechny věkové kategorie. „Držíme se osvědčeného rozdělení adventních víkendů na sobotní pohádková odpoledne věnovaná dětem a nedělní koncertní podvečery pro dospělé,“ zve na zámek ředitelka Iveta Krupičková. Cyklus adventních koncertů začíná tento rok v neděli 1. 12. od 19.30 hodin, kdy zámeckou kapli sv. Jiří naplní tóny již tradiční Zpěvy z Taizé. O týden později, v sobotu 7. 12. je nachystáno první pohádkové odpoledne pro děti. Našim nejmenším se představí kněžna Marie, která velice ráda plete. Proto si připravila sérii popletených pohádek Miloše Macourka, například tu o kousavém svetru. O přestávce ve výtvarné dílně vyrobíme s dětmi ozdoby na vánoční stromeček. Nedělní vystoupení v zámecké kapli tentokrát obstará soubor Ritornello, který se pod vedením svého uměleckého vedoucího Michaela Pospíšila soustředí především na starou hudbu. Na programu budou největší „duchovní hity“ od středověku až po současnost.

Třetí adventní sobota bývá zasvěcena hrané pohádce. Tu letošní uvede známý divadelní soubor Buchty a Loutky a jmenuje se Andělíček Toníček. Dozvíme se, co se může stát malému andělíčkovi, když ho svatý Petr pošle zvěstovat narození Ježíška. Hlavní atrakcí třetího víkendu ovšem bude zámecký adventní trh. Hlavní nádvoří opět zaplní desítky stánků s historickými řemesly a tradičními výrobky. O vánoční atmosféru se kromě vůně svařeného vína, postarají dětské sbory i oblíbené atrakce, například zdobení vánočních perníčků. Novinkou letošního roku bude ochutnávka vánočních pivních speciálů. A na co by chtěla zvláště upozornit ředitelka děčínského zámku? „Určitě si nenechte ujít speciální hrané vánoční prohlídky. Jsou postaveny na podobném principu jako oblíbené noční prohlídky. Návštěvníci se podívají do rodiny předposledního majitele zámku Jaroslava Thuna a jeho manželky Marie, řečené Rischl právě v době největšího předvánočního shonu.“

Stejně jako v předchozích dvou letech bude v rámci adventního trhu probíhat akce „Koláč pro zámek“. Její princip je velmi prostý. Každý, kdo chce zámku pomoci při jeho obnově, může upéci doma koláč, který následně zámku věnuje. Během adventního trhu bude možné všechny výrobky zakoupit a ochutnat ve speciální kavárně v přízemí jižního křídla. Návštěvníci trhů tak budou mít možnost nejen ochutnat zajímavé pochoutky, ale také si užijí posezení v netradičním prostoru, který se zatím otevírá veřejnosti jen výjimečně. A navíc tím pomohou dobré věci. Výtěžek z letošní akce bude použit na přípravu nové zámecké expozice, která bude v jižním křídle otevřena již v průběhu příštího roku. Pokud byste i vy rádi na tento účel přispěli, stačí jediné – upéct dobrý koláč a v den adventního trhu ho ráno přinést na zámek.

Adventní trh na děčínském zámku se koná 15. 12. od 10 do 17 hodin.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz