Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci vezou ze Svitav velmi cenné vítězství!

Tuři Svitavy vs BK DěčínSvitavský kouč Lubomír Růžička měl v utkání k dispozici deset hráčů, když v sestavě postrádal rozehrávače Petra Andrese a křídelníka Marka Sehnala. Pavel Budínský přivezl na východ Čech jedenáct borců, když z hráčů základní rotace nemohl využít služeb point guarda či menšího křídelníka Tomáše Vyorala a také kapitána Jakuba Houšky, jenž by vyztužil naši podkošovou sestavu.

Průběh utkání:
Tuři vstoupili do televizního klání s velkým elánem, naopak naši hráči zkraje utkání za svými hostiteli zaostávali – z tlaku domácích rezonovalo také brzké vedení 7:2, které na tabuli svítilo na konci 3. minuty po koši Jiřího Jelínka. Na výborný vstup Turů do zápasu však dokázali Válečníci velmi brzy zareagovat a již o tři minuty později po trojce Luboše Strii byl stav srovnaný – 10:10. V samém závěru úvodního kvartálu se sice dostali Východočeši opět do menšího trháku, ale závěrečná trojka z rukou Mateje Venty nakonec uzavřela průběžný stav na 16:15.

Do druhé desetiminutovky vstoupili již Děčínští mnohem lépe a koncentrovaněji než do té úvodní – a po dvou slepených košch Pavla Bosáka na přelomu 15. a 16. minuty jsme odskočili na rozdíl pěti punktů – 25:30, na což domácí lavička zareagovala oddechovým časem. Po time-outu se sice domácím podařilo přiblížit až na dostřel dvou pointů, ale zkušeně hrající Válečníci se od svého soka opět odpoutali, což demonstroval dvěma úspěšnými šestkami v polovině 18. minuty Luboš Stria – 32:39. Poslední trojkový projektil úvodní půle z rukou Luboše Bartoně sice síťkou nepropadl, i přesto jsme však do šaten odcházeli s šestibodovým náskokem za stavu 37:43.

Liché periody v tomto utkání znamenaly pro náš tým téměř pohromu, kterou se nám naštěstí podařilo pokaždé odvrátit. Během zhruba minuty a půl mezi polovinou 23. a začátkem 25. minuty vsítili Tuři hned tři trojky v řadě (postupně se trefili Jelínek, Kyles a Macela), čímž dokázali strhnout vedení na svou stranu – 50:49, na což děčínský lodivod okamžitě zareagoval timem. Po něm jsme dokázali tlak Svitav otupit a dostat se opět do vedení, nakonec znovu t i šestibodového, když po závěrečných koších Honzy Jiříčka a Lukáše Bažanta platil po třiceti odehraných minutách stav 53:59.

Poslední čtvrtinu řádné hrací doby odstartovali naši borci na výbornou, když po rychlých koších z produkce Luboše Strii a Honzy Jiříčka jsme se brzy dostali do dvouciferného vedení – 53:63 – a již po necelé odehrané minutě si svitavský kouč opět svolal své „ovečky“ na poradu. Ani následující vedení o jedenáct pointů nám nedalo konečnou jistotu, když dvě trojky v krátkém sledu prohnal síťkou Tomáš Teplý – a zkraje 34. minuty jsme tak vedli již pouze o tři body za stavu 63:66. Po oddechovém čase z naší strany jako by ale Venta a spol. získali potřebný klid a nedopustili již závěrečný nápor domácích, když výborně jsme v závěru pálili hlavně zpoza trojkového oblouku. Nejprve se trefil Luboš Stria, následně Matej Venta – a na jejich přesné trefy navázal v polovině minuty 38. i Pavel Bosák, jenž zvýšil již na 65:77 a sebral Turům zřejmě i poslední naděje na zvrat v zápase.

V samém závěru tohoho špílu jsme si tak již v pohodě dokráčeli pro vítězství a navázali tak na středeční vydařený zápas s prostějovskými Orly. Proti Svitavám jsme si po jejich postupu do nejvyšší soutěže připsali již (opraveno) sedmou výhru v řadě (která má tentokráte hodnotu 81:74), takže si proti tomuto sokovi držíme stále stoprocentní bilanci!

Základní sestavy:
Svitavy – Macela, Kyles, Šindelář, Jelínek, Kornowski
Děčín – Venta, Stria, Bartoň, Landa, Soukup

Body: Kyles 19 (+ 7 doskoků a 6 asistencí), Jelínek 15 (+ 7 doskoků; trojky 3/3), Kornowski 15 (+ 8 doskoků i získaných faulů; TH 7/7; užitečnost 22), Macela 10, Teplý a Šindelář po 6, Harčár 2, Moravec 1 – Venta 19 (+ 6 asistencí i získaných faulů; trojky 6/4), Stria 19, Bartoň 16 (+ 8 doskoků), Bosák a Jiříček po 9, Bažant 4, Hendrych 3, Soukup 2 (+ 5 doskoků);střelba 3 b.: 26/9 – 23/11; střelba 2 b.: 45/16 – 42/18; TH: 19/15 – 15/12; doskoky: 34:37 (útočné 9:8); chyby: 19:23; ztráty:9:16; týmová validita: 78:80.

Názory trenérů po utkání (převzato z webu Svitav):
 
Lubomír Růžička (Svitavy):
 „Gratuluji Děčínu a trenéru Budínskému. Pro nás utkání bylo těžké v tom, že jsme nepodali optimální výkon v Kolíně, trošku jsme ten zápas rozebrali, přistoupili jsme k tomu diametrálně odlišně. Trošku mě mrzí, že se vždy přizpůsobujeme hře soupeře. To znamená, že když hrajeme proti Kolínu, nehrajeme s takovou agresí, hrajeme pomalý basketbal, a když přijede Děčín, přizpůsobíme se a hrajeme tempo basketbal. A byl bych rád, abychom našli svoji tvář a hráli se stejnou intenzitou i v příštích kolech, protože to je vždycky výhoda. Dnes jsem s výkonem vcelku spokojen, ale nemohu být spokojen s konečným výsledkem. Myslím si, že rozhodlo to, co tu již zaznělo, lepší volba střeleckých pozic, zejména ve čtvrté čtvrtině, kdy David Kyles to chtěl několikrát vzít na sebe, což je samozřejmě v pořádku, ale chybělo tam vyhození na volného hráče na slabé straně. V těch pozicích jsme byli a kdykoliv jsme to provedli, tak jsme to potrestali. Bohužel, nestalo se tak. Za stavu 63:66 jsme dostali dvě laciné trojky, protože byly v přechodové fázi, měli jsme 0 faulů, měli jsme dlouhý bonusový faul. To se nestalo. To jsou takové detaily, které mužstvo, jako je Děčín, potrestá – a ten zápas dovede do vítězného konce. Ale nasazení a přístup hráčů dneska kvituji, žili jsme tím utkáním, lavička i hráči na hřišti. Chtěli jsme, ale bohužel kvalita byla na straně Děčína vyšší a my se z toho musíme poučit. Když se z toho poučíme a přeneseme to do dalšího utkání, tak věřím, že v Jindřichově Hradci bychom s podobným výkonem mohli být úspěšní. Ale musíme zopakovat stejnou intenzitu basketbalu jako dnes.“

Pavel Budínský (Děčín): „Jsem moc rád za výhru. My jsme samozřejmě chtěli potvrdit vítězství nad Prostějovem, ale tam nás to stálo hodně fyzických sil – a dnes to bylo na našem výkonu vidět. Dnes jsme hráli tempo basketbal a trošku jsme utíkali z naší identity. Nicméně po ospalém začátku jsme si vytvořili mentální i bodový náskok do poločasu, ale domácí nás rychle vyvedli z omylu tím, že nám dali tři trojky. Ale ten klíčový okamžik, kdy jsme se mentálně udrželi v kontaktu a nezkolabovali jsme, byl, když dal Luboš Bartoň trojku. V tu chvíli jsme se dostali do našeho provozního režimu. Byly tam dva úseky: první, kdy jsme vedli o deset, tak jsme vzápětí o vedení rychle přišli, takže se to kouskovalo time-outem. Kolega si vzal time-out, potom já, pak jsme zase vedli my – a takhle se dohrávalo, ale tím, že jsme byli vepředu a čas hrál proti domácím, tak závěr už jsme si pohlídali i trestnými hody i kontrolovanou hrou. Takže pro nás dobrá výhra, důležitá výhra, byť ten výkon nebyl zcela přesvědčivý, ale soupeř hrál dobře, organizovaně. Svitavy jsou tým, který ví, co chce hrát, má ve svém středu spoustu hráčů, jež jsou nebezpeční ve hře jeden na jednoho nebo i týmovým pojetím, ale v takovémto utkání je vždy důležité, co hráči na hřišti vidí a jak se rozhodují. My jsme v některých pasážích udělali lepší rozhodnutí a to byl podle mne ten důvod, proč jsme vyhráli.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta