Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci v pohodě přehráli Brno a v tabulce se vyhoupli již na 2. místo!

BK Decin_valentaBK Děčín vs MMCITÉ Brno 84:57 (31:15 50:25 69:40)
V děčínském dresu se po delší absenci způsobené zápalem plic objevil v soutěžním utkání kapitán Jakub Houška, který si ve své premiéře „odkroutil“ necelých 12 minut; mimo hru je naopak Tomáš Vyoral, který laboruje s poraněným kotníkem. Brněnský lodivod přivezl na sever Čech dvanáctku borců, ale z hráčů základní osy postrádal pivota Michala Norwu.

Průběh zápasu:
Jak už se stalo v letošní sezoně téměř evergreenem, děčínští hráči, hlavně v domácím prostředí, na svého soka vletí se vší parádou a brzy si vybudují pohodlný náskok. Jinak tomu nebylo ani proti Brnu… Již v polovině 3. minuty po trefě Mateje Venty z pole jsme vedli dvouciferným rozdílem – 12:2; ani po oddechovém času hostující lavičky jsme ale ze svého tlaku nepolevili a v závěru 5. minuty zásluhou pěti bodů z rukou Luboše Strii svítil na tabuli dokonce stav 19:2! Naši hráči, zřejmě s vidinou vysokého náskoku, trochu polevili, čehož Jihomoravané využili a na konci minuty 7. se díky koši Šišky přiblížili na 19:10. Po timu, tentokráte z naší strany, se však hned svou první střelou v zápase prosadil i uzdravený Kouba, který jako by vybudil své spoluhráče k opětovně zvýšené aktivitě… A do konce úvodního kvartálu, který uzavřel úspěšnou střelou zpoza perimetru Lukáš Bažant, jsme nakonec utekli soupeři na 31:15.

Zkraje druhé desetiminutovky prohnal síťkou trojku brněnský kapitán Filip Šmíd a přitáhl tak na konci 12. minuty svou družinu na rozdíl jedenácti punktů – 33:22, ale další zdramatizování naši hráči nepřipustili. Naopak jsme si stále udržovali pohodový dvouciferný náskok, který opět na na šestnáctibodovou hodnotu zvýšil v polovině 17. minuty trefou zpod koše Honza Jiříček – a za stavu 40:24 si Vladimir Paunovič vyžádal další time. Ve zbytku úvodní půle jsme svému sokovi utekli ještě více díky šňůře 10:1 korunované košem s faulem v podání Pavla Bosáka, jehož ke skórování vyzval lahůdkovou přihrávkou Luboš Stria… Do kabin tak naši hráči odcházeli za zaslouženého potlesku tribun a s pětadvacetibodovým vedením v zádech – 50:25.

Po poločasové pauze jsme byli v ofenzivě neproduktivní a skore v úvodních minutách druhé půle narůstalo velmi pomalým tempem, ale i v této „hlušší“ sekvenci hry jsme si stále udržovali pohodlný náskok. Dokladem toho je i 26. minuta, kdy nejprve prohnal síťkou trojku Luboš Bartoň, aby následný rychlý protiútok zakončil nekompromisně jeho jmenovec Stria – a na tabuli v té chvíli svítil průběžný stav 60:31… Devětadvacetibodový náskok jsme si nakonec udrželi až do konce třetí periody, takže do poslední čtvrtky řádné hrací doby se vstupovalo za stavu 69:40.

V tomto utkání dostali značný prostor na hřišti i hráči širší lavičky, když všichni z kompletní válečnické dvanáctky odehráli minimálně 10 minut! Stejně tomu bylo i ve čtvrté čtvrtce, která už nic výrazného na skore nezměnila, jen se ho Brňanům podařilo kosmeticky upravit. V průběhu 35. minuty nás pěti pointy v řadě odpoutal Luboš Stria dokonce až na třicetibodový rozdíl – 80:50, který jsme však do konce zápasu udržet nedokázali. To nás však nemusí mrzet ani v tom nejmenším, jelikož výhra nad Mmcité 84:57 byla letos již naší šestou!

Základní sestavy:
Děčín – Venta, Stria, Bartoň, Landa, Soukup
Brno – Honomichl, Šmíd, Zachrla, Cvetinovič, Satarič

Body: Stria 13 (+ 7 asistencí), Bosák 13, Bartoň 12 (+ 6 doskoků a 5 asistencí; efektivita 21), Landa 12 (TH 6/6, z pole 3/3), Houška 10 (+ 5 doskoků; trojky 2/2), Bažant 10, Venta 6 (+ 5 asistencí), Jiříček 4 (+ 5 doskoků), Hendrych a Soukup po 2 – Cvetinovič 21 (+ 13 doskoků -> double-double – 4 útočné; 5 získaných faulů; validita 27), Šmíd 6 (5 F+), Bašta a Semerád po 6, Zachrla 4 (+ 6 doskoků), Marič a Satarič po 4, Honomichl, Nehoda a Šiška po 2; střelba 3 b.: 23/6 – 15/4; střelba 2 b.: 51/27 – 50/16; TH: 16/12 – 20/13; doskoky: 37:42 (útočné 6:11); chyby: 21:20; ztráty: 9:14; týmová efektivita: 101:56; nejlepší hráč utkání: Lukáš Bažant (Děčín); počet diváků: 980.

Ohlasy po utkání: 
Pavel Budínský (trenér Děčína):
 „Děkuju za gratulaci. V našich očích mělo Brno respekt, chtěli jsme se na to připravit, byli jsme jasným favoritem. Od začátku jsme také byli jasně lepším týmem, a proto jsme vyhráli. Mohl jsem protočit všechny hráče, hráli jsme v tempu, v němž jsme chtěli hrát. A ten úvod 19:2 nás nastartoval do scénáře, který jsme chtěli od začátku. Brno pak chvílemi pozlobilo, ale my jsme většinou navyšovali skore. Pohlídali jsme si Romana Zachrlu, nechtěli jsme, aby nám dával body, protože jsme věděli, že je to klíčový hráč pro Brno. To byla dobře odvedená práce v obraně a celkově můžeme být spokojení s další výhrou.“

Vladimir Paunovič (kouč Brna): „Prvně chci pogratulovat trenérovi a týmu Děčína k vyhranému zápasu. Jak jsme čekali, byl zde obrovský rozdíl v kvalitě, my jsme mladý a nezkušený tým. Na začátku jsme se trošku lekli, cesta byla dlouhá, začali jsme minus šest, a potom už se těžko vrací do zápasu. Samozřejmě jsme do Děčína nepřijeli hrát na výhru, ale chtěli jsme zkusit je potrápit, a to se nám dnes nepodařilo. Jediný hráč, který byl schopný dnes hrát, byl Cvetinovič, jenž dal 21 bodů, další střelec dal 6 bodů, s tím se těžko hraje. To je vše.“

Lukáš Bažant (křídelník Děčína a nejlepší hráč utkání): „My jsme do zápasu chtěli vstoupit s velkou energií a to se nám povedlo. Od začátku jsme dokazovali, že jsme favorit a tuto roli potvrdili. Nedopustili jsme, aby se Brno nějak bodově přiblížilo. A utkání jsme od začátku do konce kontrolovali.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta