Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci na Slunetu nestačili

sluneta ustiÚstecký kouč Martin Stavěl měl k dispozici kompletní tým, když do sestavy se tentokráte nevešel mladý Jan Hartman. Pavel Budínský na druhé straně mohl také v utkání využít stejný počet hráčů, ale ze základní osy týmu bohužel stále nemohl počítat s rozehrávačem či menším křídelníkem Tomášem Vyoralem.

Průběh zápasu:
Již v samém úvodu letos prvního severočeského derby byli mnohem aktivnější a v ofenzivě produktivnější ústečtí hráči, kteří se na konci 4. minuty po úspěšném nájezdu Mitchella odpoutali na 10:5. Během necelé minuty a půl však Válečníci dokázali manko smazat, když zkraje minuty 6. srovnával dvěma úspěšnými šestkami Luboš Stria průběžný stav na 12:12. Bohužel, do vedení jsme se dostat nedokázali, naopak ho pro sebe opět získaly Pandy – závěrečnými pěti body úvodního kvartálu se blýskl ex-děčínský Honza Bejček, který tedy zajistil svému celku po úvodní čtvrtce vedení 23:17.

Druhou desetiminutovku odšpuntovaly koše Pavla Bosáka a Roberta Landy, kterými jsme snížili na rozdíl dvou punktů – 23:21, ale dobře hrající Ústečané nám opět více zdramatizovat utkání nedovolili. A naopak sami kontrovali, když pěti body z rukou Steffecka, ke kterým trojku přihodil ještě Mitchell, utekli v polovině 16. minuty již na dvouciferný rozdíl ve skore – 38:27. Dvoumístné vedení nakonec Šteffel a spol. udrželi (a ještě o jeden bodík navýšili) až do konce první půle, po které svítil na tabuli stav 45:33.

Po nástupu do druhé půle to vypadalo, že se svěřenci Pavla Budínského vzchopí a pokusí se o obrat – díky pěti bodům Luboše Bartoně jsme se krátce po startu třetí čtvrtky přiblížili na 45:38. To ale bohužel byly jedny z posledních příznivých okamžiků naší družiny v zápase… V dalších minutách jasně přebrali iniciativu a moc nad utkáním do svých rukou hráči Ústí, kteří se zásluhou slepených trojek Mitchella, Steffecka a Emersona v rozmezí jediné minuty dostali na začátku 25. již do dvacetibodového náskoku! – 58:38, na což děčínský kormidelník zareagoval okamžitě oddechovým časem. Hráči Slunety i po jeho skončení na kurtu kralovali a nakonec dokázali svůj náskok vyšponovat až na sedmadvacet pointů, když na konci 28. minuty prohnal síťkou další trojku Lewis – 67:40. A stejný rozdíl ve skore nakonec platil i po třetí periodě…

Do poslední čtvrtky řádné hrací doby se tak vstupovalo za stavu 68:41 pro domácí, který nám dával opravdu již jen teoretické šance na obrat. Hned v úvodu čtvrtého kvartálu jsme snížili na rozdíl devatenácti bodů, což bylo ale na dlouhou dobu ale maximum, jelikož vedení domácích stálo oscilovalo právě kolem hranice dvaceti bodů. V závěru 37. minuty sice snížil po rychlém protiútoku Luboš Stria na 75:59, ale po oddechové čase ústecké lavičky se utkání již víceméně jen dohrávalo – a Pandy žádné další drama nedopustily. S naším severočeským konkurentem jsme tak prohráli po dlouhých devíti letech a v Mattoni NBL jsme letos zaváhali podruhé, tentokráte poměrem 64:81.

Základní sestavy:
Ústí – Mitchell, Emerson, Lewis, Šteffel, Krakovič
Děčín – Venta, Stria, Bartoň, Landa, Houška

Body: Mitchell 31 (+ 8 doskoků, 6 získaných faulů a 4 zisky; trojky 8/5, dvojky 8/7, TH 2/2; validita 43), Lewis 17 (+ 9 doskoků a 6 asistencí; užitečnost 28), Steffeck 12, Bejček 10, Emerson 4, Krakovič 3 (+ 6 získaných faulů), Šteffel a Žampach po 2 – Houška 11, Bartoň 10 (+ 7 doskoků – 4 útočné), Landa 10 (+ 6 doskoků; dvojky 4/4), Venta 10, Bosák 9, Stria 8 (+ 7 doskoků a 5 asistencí), Bažant, Jiříček a Kaša po 2; střelba 3 b.: 25/10 – 21/4; střelba 2 b.: 37/21 – 46/20; TH: 10/9 – 16/12; doskoky: 40:35 (útočné 8:14);chyby: 18:19; ztráty: 13:14; týmová validita: 105:60; počet diváků: 1100.

Záznam z tiskové konference (převzato z webu Ústí) najdete na: http://www.youtube.com/watch?v=tKrFTqjqDAY&feature=c4-overview&list=UUVnAcSEbJEIIvsNBesxf48A.

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta