Rubriky
Dětem volný čas Zprávy

Potravinová sbírka v Děčíně se vydařila!

sbirka-dc-tescoREKORDNÍCH 66 TUN POTRAVIN SE VYBRALO V NÁRODNÍ POTRAVINOVÉ SBÍRCE PRO POTŘEBNÉ VE VŠECH KRAJÍCH!
V sobotu 16. listopadu se v rámci Národní potravinové sbírky vybralo celkem 66 tun potravin. Lidé pomáhali potřebným přímo ve svém regionu. Sbírku organizovala platforma Byznys pro společnost ve spolupráci s Českou federací potravinových bank a dalšími partnery. Do organizace bylo zapojeno kolem tisícovky dobrovolníků.

V Děčíně to bylo Tesco a Albert v Uhelné, pomoc byla nad očekáváním!
1) V Tescu jste mohli potkat 9 dobrovolníků, z nich polovina byla ve svém volném čase zaměstnanci Tesco stores. Zde se vybralo téměř 650kg základních potravin, zejména rýže, těstovin, soli a cukru, ale dárci mysleli i na nejmenší a mezi darovanými byly i bonbóny a piškoty.
2) V Albert to bylo 5 dobrovolníků a celkovou pomoc odhadli na cca 200kg.

Během soboty se tisíce Čechů zapojili do Národní potravinové sbírky. Lidé celkem vybrali 55,5 tun potravin a firmy navíc přispěly dalšími 10,5 tunami potravin, což celkem představuje 132 000 jídel. Nejvíce potravin se vybralo v Praze (15,2 tuny) a Moravskoslezském kraji (10,1 tuny). Rekordní množství potravin darovali lidé v prodejně TESCO v Praze na Smíchově, kde se vybralo 1,7 tuny potravin. Potraviny darovali lidé ve prospěch potravinových bank a neziskových organizací po celé České republice. „Je to neuvěřitelný úspěch a jsem nadšena, jak velkou solidaritu vyjádřili lidé v rámci prvního ročníku Národní potravinové sbírky,“ hodnotí sbírku Pavlína Kalousová, předsedkyně pořádající platformy Byznys pro společnost. „Sbírka byla úspěšná také díky skvělé spolupráci pěti obchodních řetězců a tří firem,“ dodává k úspěchům sbírky Kalousová.

Sbírka probíhala ve 111 obchodech Tesco, Albert, Globus, Interspar a MAKRO. Tesco navíc ještě navýšilo celkový dar svých zákazníků o 20 %. Potraviny darovali také přímí výrobci potravin Penam, Tatra, Kostelecké uzeniny, Panzani, Lorenz a Santa Maria. Firma Unilever přispěla mimo jiné zbožím značek Knorr a Lipton. S dopravou darovaných potravin pomohli řidiči DHL Express.
„Výsledky sbírky předčily naše očekávání. V množství vybraných potravin na jeden obchod jsme předčili i Maďarsko, které má již se sbírkou zkušenosti,“ říká Fabrice Martin-Plichta z České federace potravinových bank.

V sobotu na místě v obchodech akci podpořili nejen dobrovolníci, ale i známé osobnosti jako Lejla Abbasová, Ilona Csáková, a Chantal Poullain. „Jsem ráda, že Národní potravinová sbírka přerozdělí potraviny těm, kteří je skutečně potřebují. A klienti Armády spásy, ať už maminky s dětmi nebo lidé bez domova na ulici, takovou pomoc zcela jistě ocení,“ hodnotí své rozhodnutí pomoci této akci zpěvačka Ilona Csáková.

Zatímco firmy darují potraviny po celý rok, Národní potravinová sbírka byla první větší příležitostí, jak mohla darovat potraviny i široká veřejnost. Stoupá totiž počet lidí, kteří by mohli potřebovat potravinovou pomoc, a kterých žije v České republice odhadem nejméně 10 %. Chudobou jsou nejvíce ohroženi senioři, matky samoživitelky, lidé bez práce a vícečlenné rodiny. „Každý potravinový příděl představuje pro náš dětský domov rodinného typu důležitou pomoc. Ušetříme díky němu finance určené pro kuchyni a často nám tak umožní přilepšení pro našich 16 dětí,“ konstatuje Eva Plateníková, hospodyně Dětského domova Radost v Praze 10.

Organizátoři sbírky plánují ve sbírce potravin pokračovat. „Chtěli bychom na tento první úspěšný ročník navázat a vytvořit v České republice tradici Národní potravinové sbírky tak, jako je tomu v ostatních zemích Evropy, například ve Francii, Velké Británii, ale i například Polsku,“ prozrazuje další plány Pavlína Kalousová z Byznys pro společnost.

Platforma Byznys pro společnost a Česká Federace potravinových bank, spolu se zapojenými partnery upozorňují však také na skutečnost, že darování potravin v Česku je pro firmy značně nevýhodné. Výrobci a prodejci potravin totiž musejí z darovaných potravin odvádět 15% DPH. V řadě zemí EU se přitom pro podobné případy uplatňuje výjimka a darované potraviny jsou od daně osvobozeny.

Zdroj: byznys pro společnost tečka cézet