Rubriky
Turisti Zprávy

Nový jízdní řád zrychlí i cestování ze Šluknovského výběžku do Děčína

vlakova doprava_alesoZa zhruba 2 týdny začne v Ústeckém kraji, podobně jako v celé republice, platit nový jízdní řád. Změny ale nebudou nijak dramatické. Novinkou bude ovšem rychlejší spojení šluknovského výběžku s Děčínem. Vedle vlaků tak budou podle nových časů jezdit také autobusy, které objednává Ústecký kraj.

Ústecký kraj jako objednavatel železniční i autobusové dopravy například s novým jízdním řádem přidává jeden nový autobus na linku Kadaň – Hradec, kde si lidé z této obce přáli ještě jeden odpolední školní autobus.

Zároveň ale ruší jeden spoj v Krušných horách. „Je to malá místní část Malý Háj u Svaté Kateřiny na Litvínovsku, kde jezdí autobus, ale jeho využití nedosahuje v průměru ani jednoho člověka denně. To znamená, že ten spoj tam jezdí zbytečně,“ vysvětluje Jakub Jeřábek z ústeckého krajského úřadu.

O tom, co přinese změna jízdních řádů v Ústeckém kraji, informuje Jan Bachorík – PŘERÁT

Omezení se dotkne i některých autobusových linek kolem Lovečkovic na Litoměřicku a Řehlovic na Ústecku. Naopak se chystá nová linka k Zadní Telnici.

„Přidáváme některé spoje v okolí Ústí nad Labem, do Zadní Telnice, kde se staví a je téměř před dokončením nová sedačková lanovka,“ doplňuje Jakub Jeřábek.

Kromě nového autobusového jízdního řádu čekají malé úpravy také na cestující na železnici. Významné posuny časů, nebo rušení linek se ale nekoná. Dobrou zprávou pro cestující je obnovení rychlíků na trati Ústí – Liberec a Ústí – Kolín.

„Ministerstvo dopravy znovu objednalo některé, dříve omezené dálkové spoje,“ říká Radka Pistoriusová z Českých drah a pokračuje:

„Jedná se například o rychlíky 1160 a 1173 z Liberce do Ústí nad Labem, respektive z Ústí nad Labem, tam je odjezd 19.27 do Liberce, příjezd ve 21.31. A rovněž to jsou vlaky mezi Kolínem a Ústím nad Labem, tam to jsou rychlíky ve večerních hodinách.“

Na cestující ale čeká ještě jedna novinka. Od léta se zkrátí cestování ze Šluknovského výběžku do Děčína, a to o víc než hodinu.

Přímé vlaky zrychlí přepravu

„Budeme jezdit přímými vlaky z Rumburka do Děčína přes přechod Dolní Poustevna – Sebnitz. Vznikne tak rychlé spojení ze Šluknovského výběžku do okresního města Děčín,“ vysvětlil Daniel Jareš z Českých drah. Vedle toho se také plánuje lepší přesedání z rychlíků na osobní vlaky.

Špatnou zprávou ale je zvýšení ceny jízdenek zhruba o 2 procenta. Například za základní jízdné na trase Chomutov – Ústí platí cestující nyní 101 korun. Od 15. prosince, kdy začnou platit nové jízdní řády, vzroste cena o dvě koruny.

Autor:  Jan Bachorík, Marína Dvořáková