Rubriky
Dětem Zprávy

Na lesní školku naváže v Děčíně i soukromá základní škola

lesni skolka foto jurtaDěčínská Jurta už několik let úspěšně provozuje lesní školku. Od září na ni chce kvůli zájmu rodičů zkusit navázat první třídou základní školy. Jak budou děti dorůstat, vznikne malotřídka. Zastupitelé jsou sice vůči projektu zdrženliví, nakonec však rozhodli, že mu nebudou bránit.

Škola by měla vzniknout v září a plány jsou v podstatě hotové. K její budoucnosti se mělo vyjádřit i zastupitelstvo města Děčín. Tomu se však zdálo nejasné financování i personální obsazení.

Nejvíc výhrad měl Miroslav Samler z ODS, který sám léta ve školství pracoval.

Příspěvek natočila redaktorka Iva Zítková  – PŘEHRÁT

„To usnesení se změnilo na znění: bereme na vědomí. Tím vlastně rodičům, kteří si přejí, aby tato škola vznikla, dáváme jasně najevo ano, zkuste to, nebudeme vám bránit, ale pozor, jsou tam tahle úskalí, která třeba nejsou na první pohled viditelná, ale tím zrádnější jsou. Protože děti budou muset jít chtě nechtě dál – na druhý stupeň, na jinou školu – a budou muset mít základy, na kterých budou stavět,“ vysvětlil Samler.

Ředitel Jurty a budoucí školy David Landsperský se o své budoucí žáky nebojí. Znalosti prý budou mít minimálně v takovém rozsahu, jako na běžných školách.

„Myslím, že to je jen otázka času, než se všichni naučíme vnímat pestrost jako něco přínosného,“ poznamenal.

Škola bude v podkrovních prostorách Jurty v Nebočadech u Děčína. Stejně jako v lesní mateřské školce se budou učitelé s rodiči snažit přenést co nejvíce běžných školních povinností ven.

Autor: Iva Zítková
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever