Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci jako první letos zdolali Orly a drží domácí neporazitelnost!

prostejovDěčínský kouč Pavel Budínský postrádal v sestavě stále kapitána Jakuba Houšku; ve druhé čtvrtině se navíc zranil Tomáš Vyoral, který se už ve zbytku utkání na hřišti neobjevil – držme Tomášovi palce a přejme brzké uzdravení! Kormidelník Orlů přivezl na sever Čech desítku borců, když v sestavě mu scházeli kvůli problémům se zády „defe“ specialista Radek Nečas a také Jaroslav Prášil, který sice byl převlečený na střídačce, ale také není stále stoprocentně fit, takže do utkání nenaskočil.

Průběh zápasu:
V magnetu 6. kola se proti sobě postavili Válečníci a prostějovští Orli, kteří až do tohoto utkání nepoznali hořkost porážky. Oba sokové navíc nemají v kádru ani jednoho Američana a praktikují výrazně evropský styl basketbalu. Jaké tedy bylo měření sil dvou vyrovnaných top týmů Mattoni NBL?

Zápasový účet otevřel dvěma slepenými koši Robert Landa – 4:0, ale hosté záhy pěti body v řadě utlumili další možný úvodní nápor našeho celku. Vedení opět strhnul na naši stranu v závěru 4. minuty svou druhou trojkou v utkání Jakub Kaša – 13:9, ale skóre se i v dalším průběhu úvodního kvartálu přelévalo ze strany na stranu. Vypjatý závěr první čtvrtiny za vyrovnaného stavu 19:19 zvládli lépe Válečníci, když po faulu a následné technické chybě Romana Marka proměnil tři ze čtyř šestek Pavel Bosák – a navrch přidal v úplném závěru koš ještě Tomáš Vyoral, po němž svítil na tabuli stav 24:19.

Na výborný závěr úvodní periody navázali Děčínští i zkraje druhé desetiminutovky, když v polovině 13. minuty uvolnil po rychlém protiútoku Luboš Bartoň svého jmenovce Striu, ten prohnal síťkou trojku – a za stavu 31:23 si hostující lavička okamžitě vybrala time… Na dvoucifernou hodnotu se naše vedení vyhouplo krátce po jeho skončení, když na konci 14. minuty po dvou šestkách výborně hrajícího Luboše Strii platil stav 37:23. Orli však následnou osmibodovou šňůrou během tří minut z našeho náskoku více než polovinu ukrojili, takže v závěru minuty 17. to bylo již „jen“ 37:31. Dvouciferné vedení si ale nakonec děčínští hráči vybojovali do konce úvodní půle nazpět, když tečku za úvodní dvacetiminutovkou udělalo úspěšné dopíchnutí do koše od Honzy Jiříčka na 44:34.

Po návratu ze šaten si naši hráči udržovali v prvních minutách stále slušný náskok, ale soupeř kousal čím dál více. Zkraje 25. minuty po Markově trojce jsme stále byli v plusu sedmi punktů – 48:41, ale v samém závěru minuty 29. přitáhl díky koši s faulem Hanáky na jediný rozdílový bod Dušan Pandula – 59:58… Potřebu ještě výrazněji pomoci v těžších chvílích děčínské družině vycítili i děčínští tifosi, kteří začali hnát své ovečky vpřed! A ti se jim odvděčili záhy, když nedovolili Orlům skóre otočit, ale naopak poslední body této čtvrtky zaznamenal Bobo Landa, díky čemuž jsme do poslední čtvrtiny řádné hrací doby vstupovali s náskokem pěti bodů za stavu 64:59.

Prostějovští se však nehodlali vzdát a šli za vidinou šestého vítězství v sezoně i zkraje čtvrté čtvrtiny – v polovině 32. minuty zakončil úspěšně rychlý protiútok Pandula a opět snížil na jednobodový rozdíl – 64:63… Následná trojka Luboše Bartoně a dlouhá dvojka Pavla Bosáka ale jako by vrátily klid do děčínských řad – a za stavu 69:63 si Zbyněk Choleva vyžádal další oddechový čas. Po jeho skončení jsme své vedení ještě o dva pointy navýšili, načež hosté již dokázali pouze korigovat na čtyřbodový rozdíl, víc jsme jim toho nedovolili. V závěrečné loterii s názvem trestné hody navíc náš celek podržel point guard Matej Venta, kterého doplňoval svými příspěvky ještě Luboš Bartoň. Výsledkem tohoto tak nakonec je velice cenné vítězství Válečníků nad Orly v poměru 88:77.

Základní sestavy:
Děčín – Venta, Stria, Bartoň, Landa, Soukup
Prostějov – Slezák, Bohačík, Bratčenkov, Švrdlík, Kohout

Body: Bartoň 18 (+ 9 doskoků a 6 získaných faulů; užitečnost 25), Bosák 17 (dvojky 7/6), Stria 17 (trojky 6/3), Landa 12 (dvojky 5/5), Venta 8 (+ 8 asistencí a 7 F+; TH 6/6), Kaša 6 (trojky 2/2), Jiříček a Vyoral po 4, Soukup 2 (+ 6 doskoků) – Švrdlík 22 (+ 6 doskoků – z toho 4 útočné; 5 asistencí a 6 F+; efektivita 28), Kohout 16 (+ 6 doskoků; dvojky 7/6), Slezák 12, Pandula 11, Bratčenkov 7, Bohačík 4, Marko 3, Kratochvíl 2; střelba 3 b.: 19/7 – 27/5; střelba 2 b.: 39/23 – 44/24; TH: 25/21 – 20/14;doskoky: 32:25 (útočné 7:10); chyby: 26:23; ztráty: 21:14; týmová efektivita: 92:78; nejlepší hráč utkání: Luboš Stria (Děčín);počet diváků: 1130.

Ohlasy po utkání:
 
Pavel Budínský (trenér Děčína):
 „Děkuji za gratulaci. Utkání šlo přesně v kolejích, které jsme čekali. Prostějov je absolutně fyzický tým a my v některých match-upech máme nevýhodu, protože bez Jakuba Houšky jsme na těch pozicích menší. Konkrétně s Kamilem Švrdlíkem je ten souboj jeden na jednoho velmi těžký. My jsme chtěli v domácím prostředí bojovat a myslím, že tohle je vybojované vítězství. Když jsme chytili rytmus, tak jsme se kolem 15. minuty dostali na docela zajímavý rozdíl, ale to nic neřešilo. Prostějov je velmi vyzrálý tým a začal z toho náskoku ukrajovat. Poločasové vedení nás trochu zklidnilo, věřili jsme, že je můžeme porazit, ačkoliv jsem hráče upozorňoval na to, že průběh zápasu mohou rychle otočit, neboť tam je vysoká basketbalová kvalita. Pak už to bylo kdo s koho. Každé držení míče rozhoduje, zda udržíte náskok nebo se soupeř dotáhne. Naštěstí jsme to ve správný okamžik urvali – a pak už jsme kontrolovali závěr. Pro nás je to velmi cenné vítězství, protože si myslím, že Prostějov moc v této sezóně prohrávat nebude. Chtěl bych poděkovat hráčům a fanouškům, že jsme tento zápas dovedli do vítězného konce.“

Zbyněk Choleva (kouč Prostějova): „Bohužel musím gratulovat domácím. Byli lepší, my jsme tahali za kratší konec, míjeli jsme střely, nedostali jsme se do pohody ani do rytmu, abychom si věřili. Hráli jsme v útoku bázlivě – a pokud jsme vystřelili, tak moc brzy nebo ze špatné situace, kdy to nebylo vhodné – a ještě k tomu jsme minuli. To vůbec nebyl náš obraz a to mě mrzí. Kdybychom zahráli lépe konec poločasu, tak to mohlo být třeba minus šest. Druhá půlka nebyla tak špatná, ale v půlce poslední čtvrtiny, kdy jsme dostali dvě slepené trojky, tak už to bylo zalamující – a tam jsme to prohráli.“

Luboš Stria (křídelník Děčína a nejlepší hráč zápasu): „Moc děkuju. Dneska to bylo hodně vybojované. X-faktorem byli určitě fanoušci, kteří nás nenechali polevit. A také ve čtvrté čtvrtině jsme věděli, že máme dostatek fyzických sil, abychom stále běhali dopředu – a odměnou nám byly volné střely, které jsme nácházeli a také dávali. To bylo určitě to nejpodstatnější, co nám dalo trochu klidu do koncovky. Také horší trojková střelba Prostějova nám pomohla, ale my jsme je dobře bránili, nedali jsme jim volné střely, protože tam umí skoro každý vystřelit za tři, dávali jsme si na to pozor. Zlobil nás hodně Kamil Švrdlík pod košem, na něhož jsme neměli sílu. Ale jinak jsme šťastní, že jsme napravili nezdar z Opavy a že jsme to dnes takto vybojovali.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta